LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
VRLI NOVI SVIJET?

NASA zaviruje u daleke svjetove

Svemirski teleskop James Webb po prvi je puta pronašao jasan dokaz ugljičnog dioksida u atmosferi planeta koji nije u našem Sunčevom sustavu.

Svemirski teleskop James Webb po prvi je puta pronašao jasan dokaz ugljičnog dioksida u atmosferi planeta koji nije u našem Sunčevom sustavu.

Ovo revolucionarno otkriće ima potencijal pružiti važne uvide u sastav i formiranje planeta i drugih manjih planeta u budućnosti. Prema pisanju NASA-e, planet koji su istraživači otkrili Webb teleskopom je WASP-39 b, plinoviti div koji kruži oko zvijezde udaljene 700 svjetlosnih godina.

Još 2018. godine NASA je na spomenutom planet pomoću teleskopa Hubble i Spitzer otkrila veliku količinu vodene pare s tragovima natrija i kalija. Planet koji ima otprilike četvrtinu Jupiterove mase, ali je 1,3 puta veći od Jupitera, znanstvenici su opisali kao vrući Saturn.

Kako James Webb teleskop omogućuje pristup informacijama koje nisu bile poznate do sada, istraživači su uspjeli uhvatiti potpis ugljičnog dioksida.

Čim su se podaci pojavili na mom ekranu, zaokupila me ogromna značajka ugljičnog dioksida, rekao je u NASA-inom priopćenju Zafar Rustamkulov, diplomirani student na Sveučilištu Johns Hopkins i član JWST Transiting Exoplanet Community Early Release Science tima. Bio je to poseban trenutak. Prelazak tog praga u znanosti o egzoplanetima - istaknuo je.

Do otkrića je došlo pomoću Webbovog instrumenta NIRSpec, vrlo osjetljivog spektrografa koji može razdvojiti svjetlosne zrake u pojedinačne elemente svjetlosnog spektra. Znanstvenici se nadaju da će promatrati atmosfere manjih, stjenovitih planeta veličine Zemlje pomoću moćnog Webb teleskopa.
FOTO: UNSPLASH