LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Astronomija

NASA unajmljuje teologe za raspravu o svemircima

Prema nekim procjenama mogli bismo se, navodno, susresti s nekim oblikom izvanzemaljskog života već za pet godina, a stručnjaci raznih područja procijenit će reakciju čovječanstva na to otkriće.

Prema nekim procjenama mogli bismo se, navodno, susresti s nekim oblikom izvanzemaljskog života već za pet godina, a stručnjaci raznih područja procijenit će reakciju čovječanstva na to otkriće.

NASA je unajmila 24 teologa kako bi sudjelovali u procjeni ljudske reakcije u slučaju susreta s izvanzemaljcima.

Unajmili su ih u sklopu programa u Centru za teološko ispitivanje na Sveučilištu Princeton, kojima su donirali preko milijun dolara 2014., prenosi Daily Mail.

Program je namijenjen proširenju spoznaje i razumijevanja globalnih tema uz pomoć teologa, znanstvenika, naučnika i donositelja politika. Tako se planira stvoriti think tank koji će zajednički raspravljati o filozofskim temama.

Čini se da se NASA, sa svojim instrumentima na Marsu i drugima koji orbitiraju oko Jupitera i Saturna, nada otkriti život izvan Zemlje.

Prema istraživanjima, američki kršćani manje su skloni vjerovati u izvanzemaljski život. Ipak, velečasni dr. Andrew Davidson, jedan od uključenih u program, ne odbacuje tu mogućnost. U svojoj knjizi koju će izdati iduće godine raspravljat će upravo o astrobiologiji i kršćanskoj doktrini, kao i o mogućoj reakciji javnosti na susret sa svemircima.

Velečasni Jose Gabriel Funes, najistaknutiji vatikanski astronom 2008. je također rekao da nevjera u Boga i mogućnost inteligentnog izvanzemaljskog života ne kolidiraju. U intervjuu za L'Osservatore Romano dodao je da ne treba odbaciti niti mogućnost života sličnog ljudima ili naprednijeg ― kako je istaknuo, u ovako velikom univerzumu, i ta je pretpostavka moguća.

Teleskop James Webb, lansiran 22. prosinca, mogao bi potpuno promijeniti način na koji promatramo svemir i eventualni život u njemu. Naime, ovaj superteleskop moći će promatrati prve galaksije otprije 13.5 milijardi godina, kao i daleke dijelove svemira, eksplozije zvijezda i crne rupe.

Istraživanje sa Sveučilišta Ohio navodi kako se očekuje otkriće izvanzemaljskog života u 5 godina od lansiranja teleskopa, a do tada nam ostaje čekati.
FOTO: PIXABAY