LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Izlazite na idućem katu

Napuštena željeznička postaja postala hotel

U Španjolskoj, točnije u dolini Aragona, nalazi se hotel s nevjerojatnom odisejom čija priča počinje 1928. godine u izdanju željezničke postaje koja je bila put mnogim Židovima ka slobodnom životu, a danas je luksuzna destinacija s primamljivim jelovnikom te relaksirajućim mogućnostima.

U Španjolskoj, točnije u dolini Aragona, nalazi se hotel s nevjerojatnom odisejom čija priča počinje 1928. godine u izdanju željezničke postaje koja je bila put mnogim Židovima ka slobodnom životu, a danas je luksuzna destinacija s primamljivim jelovnikom te relaksirajućim mogućnostima.

Na pozadini snijegom prekrivenih planina Pirineja, duboko u dolini Aragona, leži impozantna, prekrasna građevina. Dobrodošli na stanicu Canfranc, nekada napuštenu željezničku stanicu, a sada luksuzni hotel.

Stanica Canfranc otvorena je kao raskošno željezničko čvorište 1928. godine, uz ceremoniju inauguracije kojoj su prisustvovali i španjolski kralj i predsjednik Francuske Republike; hotel se nalazi u Španjolskoj, ali nedaleko od francuske granice.


Tijekom Drugog svjetskog rata Canfranc je svjedočio uhićenjima, špijunaži i trgovini zlatom. Do 1970. godine stanica je zatvorila svoja vrata.

Ta ista postaja desetljećima je bila uspavana sve dok nisu počeli radovi na pretvaranju još uvijek lijepe, ali dugo zapuštene zgrade u hotel kojim upravlja Barcelo Hotel Group. Nakon godina regeneracije, stanica Canfranc primila je prve goste u siječnju 2023. godine.

Ljubitelji željeznice i povijesti službeno imaju novu destinaciju na svom popisu, dok gradonačelnik Canfranca Fernando Sánchez Morales kaže da su mještani "s entuzijazmom" pozdravili otvaranje.

Vrlo smo zadovoljni što postaja ponovno živi i svijetli, rekao je Sánchez Morales za CNN Travel.

Sljedeća postaja

Čak i kao ruševina, Canfranc je privlačio posjetitelje: fotografi su hrlili na stanicu koju je projektirao španjolski arhitekt Fernando Ramirez de Dampierre, željan uhvatiti zaboravljeni dio europske željezničke povijesti.

Oni koji pronalaze ljepotu u napuštenim zgradama mogli bi sugerirati da je hotel bio privlačniji u ovom jezivom, ruševnom stanju.

Međutim, stanica Canfranc također izgleda prilično spektakularno nakon revitalizacije i već sada privlači hotelske goste.

Arhitekt Thomas O'Hare prvi je slučajno naišao na stanicu Canfranc prije nekoliko godina. Kada je otkrio da će napušteno željezničko čvorište postati hotel, O'Hare se zakleo da će se vratiti po završetku.

Danas je O'Hare, koji živi u Belfastu u Sjevernoj Irskoj, na odmoru u hotelu sa svojom obitelji.

Vanjski izgled je veličanstven i daje dojam putovanja u neko drugo vrijeme, kaže O'Hare za CNN Travel.


O'Hareovi dane provode skijajući u Candanchuu, jednom od najstarijih skijališta u Španjolskoj, koje se nalazi u susjedstvu hotela.

Burna povijest

Zbog svog graničnog položaja, vlasništvo nad stanicom Canfranc izvorno je bilo podijeljeno između Francuske i Španjolske. Sada je u vlasništvu lokalne vlade Aragona u Španjolskoj, koja je radila na procesu regeneracije hotela s Barcelo Hotel Group-om.

Novo otkriće: Aparat koji pomaže u produljenju životaPostaja Canfranc igrala je aktivnu ulogu tijekom Drugog svjetskog rata, svjedočeći o trenucima nade i očaja.

Prije nacističkog preuzimanja vlasti u općini Canfranc, postaja je služila kao ulaz u slobodu za neke europske Židove koje je njemački režim progonio.

Ramón Javier Campo Fraile, pisac koji stoji iza ovog projekta, koji je 2003. osvojio nagradu Premio Nacional de Periodismo za digitalno novinarstvo, govorio je za CNN Travel 2017. o Canfrancovoj povijesti.

U prvim godinama svjetskog rata, od 1940. do 1942. godine, tisuće Židova pobjeglo je vlakom iz Canfranca u Lisabon i Sjedinjene Države, rekao je.


Među onima koji su pobjegli vlakom iz Canfranca, prema Campu Fraileu, bili su slikari Max Ernst, koji nije bio Židov, i Marc Chagall. Stanicom je prošla i američka zabavljačica Josephine Baker.

Špijuni su putovali vlakom iz Canfranca kako bi se pridružili antinacističkom francuskom Pokretu otpora i prenijeli poruke savezničkim zemljama.

Koristili su ga i saveznici, koji su prosljeđivali informacije Francuskoj i Španjolskoj kroz špijunsku mrežu, rekao je gradonačelnik Sánchez Morales 2017. godine.


Međutim, nacisti su zauzeli općinu Canfranc u studenom 1942. i zadržali kontrolu do lipnja 1944. godine. Bijeg kroz Canfranc postao je teži i postaja je postala mjesto brojnih uhićenja.

Canfranc je bila jedina španjolska općina koju su okupirali nacisti -- a režim je dao osjetiti svoju prisutnost. Campo Fraile rekao je da je više od 300 ljudi uhićeno dok su bježali prema Lisabonu u Portugalu i poslano u zatvore diljem Španjolske.

Nijemci su kontrolirali promet zlata [i volframa], a također su spustili francusku zastavu.


Glasine o krijumčarenju nacističkog zlata preko stanice Canfranc širile su se godinama, ali su potvrđene tek 2000. godine.

Campo Fraile rekao je za CNN Travel da je lokalni vozač autobusa pronašao dokaz koji otkriva da je "86 tona nacističkog zlata prošlo kroz stanicu između 1942. i 1943. godine".

Pronašli smo više dokumenata u europskim i američkim arhivima koji dokazuju da je više od 100 tona zlata prošlo kroz to područje, rekao je.

Iz stanice u hotel

Nova iteracija postaje Canfranc ima za cilj prepoznati i očuvati povijest postaje, a istovremeno započinje novo poglavlje za postaju i regiju.

Posjete i noćenja ponovno su omogućena! Stanari studentskih domova mogu primati goste, a ovo su pravila


María Bellosta, upraviteljica hotela u Canfrancu, kaže za CNN Travel da je "posebna pozornost posvećena svakom detalju" projekta regeneracije.

Bilo je važno, dodala je Bellosta, izbjeći "gubitak jote svoje osobnosti i golemog naslijeđa".

S ovom "ogromnom ostavštinom" dolazi "veliki izazov, kaže Bellosta.


Zgrada iz 1928. morala se prilagoditi standardima i luksuzu modernog hotela, a da pritom ne izgubi svoj povijesni karakter.

Htjeli smo zadržati njen DNK, njegov međunarodni željeznički duh, kaže Bellosta.


Dizajn interijera hotela, proizvod dizajnerskog studija ILMIODESIGN sa sjedištem u Madridu, ima za cilj evocirati 1920-e kroz tkaninu, dekor i uniforme osoblja. Dizajn također uključuje posebne naklone onome što Bellosta naziva "povijesnom, kulturnom i društvenom baštinom Canfranca i ulogom koju je razvio tijekom 20. stoljeća."

Boje i tonovi evociraju prirodni, planinski krajolik koji okružuje hotel.

Hotel ima 104 sobe, uključujući četiri apartmana. Tu je i wellness zona, uključujući bazen i tri restorana. Ono što je nekoć bilo dvorište kolodvora sada je recepcija hotela.

Gost hotela Thomas O'Hare hvali "ukusnu" transformaciju kolodvorskog hodnika u hotelsku recepciju.

Sobe, bar i restoran prate ovaj lijepi ugođaj modernog interijera s ozbiljnom gestom prema povijesti putovanja željeznicom, kaže.


O'Hareova glavna zamjerka dodatnih je 15 eura po gostu za korištenje hotelskog bazena. Osim toga, Canfrancova zadivljujuća lokacija na planini znači da nema mnogo zemljišta.

Također sugerira da bi hotel mogao imati koristi od izložbe s pojedinostima o povijesti stanice Canfranc, ali dodaje da je osoblje vrlo dobro upoznato s tom temom.

Novo poglavlje

Dok je Canfranc bio ruševina, bio je magnet za profesionalne i amaterske fotografe koji su željeli uhvatiti ambijent jezive ruševine.

Bellosta predlaže da će ti fotografi nakon regeneracije "ne samo imati privilegiju ovjekovječiti ga svojim fotoaparatima nakon impresivne restauracije, već i ostati, uživati ​​u dobrom obroku."

U rujnu nas očekuje jubilarni, 15. Weekend Media Festival!


Sa svoje strane, gradonačelnik Sánchez Morales kaže da je "vrlo sretan" kako se "povijest kolodvora i željezničkog okoliša" evocira u cijelom hotelu.

Nadamo se da će to biti konsolidacija Canfranca kao turističke destinacije, kaže.

IZVOR: CNN TRAVEL
FOTO: PIXABAY