LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zabrinutost raste

Ministri obrazovanja u EU izjasnili se o obrazovanju žena u Afganistanu

Zbog alarmantnog stanja i diskriminacije žena od strane talibanske vlasti, zapadni svijet apelira na talibane da poboljšaju uvjete.

Zbog alarmantnog stanja i diskriminacije žena od strane talibanske vlasti, zapadni svijet apelira na talibane da poboljšaju uvjete.

Ministri obrazovanja zemalja članica EU supotpisali su izjavu o situaciji žena u Afganistanu vezano uz pravo na obrazovanje.

― Jako smo zabrinuti zbog kršenja ljudskih prava žena i djevojaka u Afganistanu, posebice zbog ozbiljnih ograničenja prava na obrazovanje afganistanskih žena i djevojaka. Isključenje žena i djevojaka iz javne sfere ugrožava pozitivne promjene postignute u posljednja dva desetljeća i ima ozbiljne posljedice kako na šire društvo, tako i na pojedince kojima se uskraćuju prava.

Obrazovanje je temeljno ljudsko pravo, sadržano u Općoj deklaraciji o ljudskim pravima, koju je potvrdio i Afganistan. Svaka osoba u Afganistanu ima pravo na obrazovanje. Jednak pristup obrazovanju temelj je univerzalnih vrijednosti, uključujući slobodu izražavanja, načelo nediskriminacije i ravnopravnost spolova.

Jednak pristup obrazovanju koristi širem društvu. Obrazovanje je i ulaganje u budućnost, koje promiče dobrobit pojedinaca i cjelokupni napredak naših društava. Obrazovanje pomaže u borbi protiv socijalne isključenosti i smanjenju siromaštva. Osiguravanje pravednoga kvalitetnog obrazovanja i promicanje mogućnosti cjeloživotnog učenja za sve jedan je od ciljeva održivog razvoja, koje je također podržao Afganistan ― stoji u izjavi koju je potpisao i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Ovo priopćenje napisano je kao reakcija na sve goru situaciju u obrazovanju žena u Afganistanu nakon preuzimanja vlasti od strane talibana. Tako tamo mnoge djevojčice moraju prelaziti desetke ili stotine kilometara kako bi se mogle obrazovati, što im je za vrijeme prethodne vlasti bilo zajamčeno. Nekima je školovanje i potpuno onemogućeno, a obećanja o povratku u škole još nisu ispunjena.
FOTO: PIXABAY