LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Gaming i metaverzum

Microsoft kupuje Activision Blizzard za pozamašnu svotu

Svjetski tech-gigant kupuje jednu od najvećih gaming-tvrtki za 68,7 milijardi dolara.

Svjetski tech-gigant kupuje jednu od najvećih gaming-tvrtki za 68,7 milijardi dolara.

Microsoft je najavio kako kupuje Activision Blizzard za 68,7 milijardi dolara, što je najveći i najskuplji sporazum sklopljen u gaming-industriji. Kupnjom Blizzarda u Microsoftov posjed dolaze popularne videoigre koje okupljaju milijune igrača diljem svijeta, a riječ je o naslovima poput World of Warcrafta, Call of Dutyja, Overwatcha te Candy Crusha.

Prema podacima, Microsoft će nakon preuzimanja Blizzarda postati 3. najveća tvrtka na svijetu po prihodima, odmah iza kineskog Tenceta (7,9 milijardi) i japanskog Sonyja (4,1 milijardi dolara).

Naravno, Microsoft kupnjom Blizzarda najavljuje i utrku za metaverzum. To se može vidjeti i u riječima Satyja Nadella, izvršnog direktora Microsofta, koji tvrdi kako je metaverzum budućnost, a videoigre ključni element za razvoj svijeta metaverzuma.

Samo vrijeme može pokazati je li kupnja gaming-tvrtke bila dobra odluka, jer se Blizzard prije najave preuzimanja suočavao s nizom optužbi za seksualno zlostavljanje, što je dovelo i do pada dionica za 37%.

FOTO: UNSPLASH