LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Istraživanje Sveučilišta Stanford

Legalizacija kanabisa dovela do 70% više slučajeva samoozljeđivanja kod mlađih muškaraca

Stručnjaci iz SAD-a do sada su u sklopu istraživanja o utjecaju legalizacije marihuane na postotak samoozljeđivanja došli do zaključka da nema jasne uzročno-posljednične veze, ali da se bilježi porast kod mlađih muškaraca.

Stručnjaci iz SAD-a do sada su u sklopu istraživanja o utjecaju legalizacije marihuane na postotak samoozljeđivanja došli do zaključka da nema jasne uzročno-posljednične veze, ali da se bilježi porast kod mlađih muškaraca.

Profesor psihijatrije i bihevioralnih znanosti sa Sveučilišta Stanford Keith Humphreys istraživao je uzročno-posljedične veze između legalizacije kanabisa u medicinske ili rekreativne svrhe i postoka samoozljeđivanja, odnosno samoubojstava i ozljeđivanja kao što je rezanje, prenosi MedicineNet. Utvrdio je da se ona ne može dokazati kada je u pitanju konzumacija marihuane u medicinske svrhe, ali da rezultate do kojih su došli treba uzeti u razmatranje.

Postoje dva suprostavljena stava – jedan da će se stopa samoozljeđivanja povećati u državama koje legaliziraju drogu, dok drugi podrazumijeva da bi samoozljeđivanje moglo postati rjeđe ako uporaba kanabisa smanji konzumaciju alkohola, koji također izaziva samoozljeđivanje.

Prema rezultatima istraživanja nije nađen jasan porast broja samoozljeđivanja u državama koje su legalizirale kanabis u rekreativne svrhe. U to ulaze i države koje dopuštaju njegovu prodaju u specijaliziranim trgovinama osobama starijim od 21 godine, no poveznica je očita kod muškaraca mlađih od 40 godina. Naime, stopa samoozljeđivanja porasla je za 46% kod onih u dobi od 21 do 39 godina u državama koje dopuštaju komercijalnu prodaju kanabisa, dok je porast od 70% kod muškaraca mlađih od 21 godinu zabilježen u državama koje su legalizirale kanabis, ali nemaju trgovinu specijaliziranu za prodaju.
– Mladi muškarci su skupina u kojoj možemo očekivati efekt. Oni su, naime, najveći potrošači supstanci, uključujući kanabis i alkohol. Imaju i relativno veću stopu određenih psihičkih poremećaja ili poremećaja u ponašanju koji povećavaju rizik od samoozljeđivanja. – rekao je profesor Humphreys.
Kako piše MedicineNet, trenutna otkrića temelje se na zahtjevima zdravstvenog osiguranja za više od 75 milijuna Amerikanaca, sklopljenim između 2003. i 2017. Tijekom razdoblja studije, 29 država legaliziralo je uporabu medicinske marihuane, dok je 11 legaliziralo rekreacijsku uporabu.
– Studije pokazuju da ljudi s podležećim psihičkim tegobama mogu koristiti kanabis za ublažavanje simptoma. – navodi Pat Aussem iz nevladine organizacije Partnerstvo za okončanje ovisnosti te dodaje da s vremenom uporaba kanabisa može pogoršati te simptome – uključujući depresiju i samoozljeđivanje.
Prema mišljenju stručnjaka porebna su daljnja istraživanja o povezanosti između kanabisa i samoozljeđivanja, kao i drugih potencijalnih učinaka na zdravlje.
FOTO: PIXABAY