LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Kriza udara i po studentima

Krenula poskupljenja: studentima u susjedstvu raste cijena domova i hrane u menzi

Cijene studentskog smještaja rastu za čak 50%, no porast cijena prati i povećanje stipendija.

Cijene studentskog smještaja rastu za čak 50%, no porast cijena prati i povećanje stipendija.

Srpsko ministarstvo obrazovanja priopćilo je da rastu cijene učeničkog i studentskog smještaja i prehrane, jer je ministar Branko Ružić djelomično uvažio zahtjeve direktora studentskih centara, koji su u ponedjeljak zatražili od njega da uskladi cijene, prenosi N1.

Studenti u sobama prve kategorije će umjesto dosadašnjih 1.860 dinara (oko 120 kuna) mjesečno plaćati oko 180 kuna, u onima druge kategorije umjesto 90 cijena će biti oko 137 kuna, a rastu cijene i u trećoj i četvrtoj kategoriji, također za 50%.

Cijene pojedinačnih obroka u studentskim menzama će nakon usklađivanja biti – za doručak umjesto 40 dinara (2,57 kuna) 3,60 kuna, za ručak 7,70 kuna umjesto dosadašnjih 4,62 kune, a za večeru 5,78 kuna umjesto 3,79 kuna.

Ministar Ružić je objasnio da je uvažio činjenicu da cijene u tim ustanovama nisu mijenjane čak devet godina, a da je država od 2012. do danas investirala u izgradnju i opremanje ustanova učeničkog standarda sa oko 6,5 milijardi dinara i u ustanove studentskog standarda sa oko 6,8 milijardi.

Najavio je i da usklađivanje cijena smještaja i prehrane povlači i izmjenu iznosa učeničkih i studentskih stipendija.

Rata studentske stipendije trenutno iznosi 8.400 dinara (oko 539 kuna), a nakon usklađivanja povećat će se na oko 13.000 (834 kune).
FOTO: PIXABAY