LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Crne prognoze

Kontinuirani porast cijena: Stručnjakinja otkriva koji će proizvodi najviše poskupjeti

Namirnice koje stanovništvo najviše troši, poput kruha, mlijeka, krumpira, jaja i svinjetine, bilježe najveći rast cijene, više od 40 posto.

Namirnice koje stanovništvo najviše troši, poput kruha, mlijeka, krumpira, jaja i svinjetine, bilježe najveći rast cijene, više od 40 posto.

Svijet se posljednjih godinu dana suočava s općim povećanjem cijena dobara i usluga. Inflacija iz mjeseca u mjesec sve više raste, rusko-ukrajinski sukob posebice negativno utječe na globalnu ekonomiju, a nabavne cijene energenata otišle su u nebo.

Stručnjakinja za prehrambenu industriju i poljoprivredu Zvjezdana Blažić za N1 otkriva kako, uz spomenuti rat u Ukrajini, dodatan problem stvara i izostanak poljoprivredne aktivnosti.

To je problem koji će se teško moći nadoknaditi ako nema dovoljne količine proizvodnje, prvenstveno žitarica. U Americi je podbacila pšenica, isto tako i kukuruz. Situacija je otprilike slična i u Europi što se tiče kasnijih usjeva i to ne može dovesti do značajnih korekcija cijena - ističe Blažić.

Energenti su u odnosu na proteklu godinu poskupjeli i do 80 posto, što je rezultiralo poskupljenjem hrane u prosjeku za 20 posto. Namirnice koje stanovništvo najviše troši, poput kruha, mlijeka, krumpira, jaja i svinjetine, bilježe najveći rast cijene, više od 40 posto.

Što će se događati u idućoj godini nije moguće precizno utvrditi te će sve ovisiti o ekonomsko-političkim prilikama.

Utjecaj ekstremnih vremenskih prilika je sve veći i to stalno utječe na tu nesigurnost. Teško je reći kako će to izgledati sljedeće godine - rekla je Blažić.


 
FOTO: PIXABAY