LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
MJESEČNI TROŠKOVI

Koliko košta studiranje u Njemačkoj? Izračunali smo za vas!

Što se podrazumijeva pod troškovima života? U pravilu se pod troškovima života podrazumijeva zbroj svih troškova koji su osobi ili kućanstvu potrebni za podmirenje svakodnevnog života. To zapravo uključuje sve privatne troškove za stanovanje i energiju, hranu, prijevoz, slobodno vrijeme, zabavu i kulturu, gastronomiju, namještaj i kućanske aparate, odjeću, zdravstvo, komunikaciju i obrazovanje.

Što se podrazumijeva pod troškovima života? U pravilu se pod troškovima života podrazumijeva zbroj svih troškova koji su osobi ili kućanstvu potrebni za podmirenje svakodnevnog života. To zapravo uključuje sve privatne troškove za stanovanje i energiju, hranu, prijevoz, slobodno vrijeme, zabavu i kulturu, gastronomiju, namještaj i kućanske aparate, odjeću, zdravstvo, komunikaciju i obrazovanje.

Studiranje sa sobom nosi i neodgodive troškove, a oni se razlikuju od grada do grada i države do države. Ovaj put istražili smo troškove studentskog života u Njemačkoj koje smo podijelili u nekoliko kategorija te u nastavku možete pogledati koliko će vam novaca otprilike trebati ako odlučite studirati u Njemačkoj.

Najam
FOTO: Unsplash

Studenti u Njemačkoj u prosjeku mjesečno plaćaju 458 eura za stanarinu (s režijama) za sobu u studentskom domu ili dijeljenom stanu, takozvanu WG-Zimmer. Cijene najma u sveučilišnim gradovima znatno variraju ovisno o lokaciji. Tko želi studirati u metropolama poput Berlina, Hamburga, Frankfurta i Münchena, mora računati na mjesečni najam od minimalno 500 eura. Dok najam stana od 30 četvornih metara u Münchenu iznosi oko 635 eura, za stan iste kvadrature u Leipzigu plaćate 365 eura. U potrazi na WG-Zimmer pomoći će vam Facebook-grupe, primjerice, možete pretražiti Ime Grada WG-Zimmer, uključivanje u WhatsApp-grupe fakulteta ili uporno kontaktiranjem organa fakulteta odgovornog za dodjelu studentskih soba. Prosječne cijene ostalih gradova saznajte ovdje.

Prehrana
FOTO: Unsplash

S prosječnih 160 eura mjesečno, hrana je drugi najveći trošak studenata. Cijene prehrane u sveučilišnim kantinama znatno su veće nego u Hrvatskoj, cijena jednog glavnog jela kreće se u prosjeku između 1,90 i 4,50 eura. Cijena veganskih lasanja iznosi 4,60 eura u jednoj menzi u Düsseldorfu, Curry Bowl u Dresdenu 2,35 eura, a pureći gulaš u jednoj minhenskoj kantini košta 3,65 eura. Preporučena alternativa je samostalno kuhanje i priprema svih obroka.  Kuhati za sebe i ponijeti svoje jelo na fakultet umjesto prehrane u kantini čest je izbor studenata u Njemačkoj.
 

Odjeća
FOTO:Unsplash

Studenti u prosjeku troše 50 eura mjesečno na odjeću. Ako ne želite potrošiti puno novca na odjeću, ali još uvijek cijenite održivu modu, imate brojne mogućnosti: buvljaci, secondhand trgovine i swap partyji samo su neki od mnogo jeftinijih alternativa. Aplikacije poput Vinteda također su popularne opcije kojima ćete pronaći što god vam srce poželi, od nenošenih komada na kojima još visi etiketa, do kožnih torbica iz 60-ih godina prošlog stoljeća.
 

Troškovi javnog prijevoza

FOTO:Unsplash

Prema  istraživanju Centra za razvoj visokog obrazovanja (CHE), autobus i vlak najpopularnije su prijevozno sredstvo za studente. U velikim gradovima poput Berlina i Münchena te metropolitanskim područjima poput Ruhrskog područja više od 80 posto studenata koristi javni prijevoz kao glavno transportno sredstvo.

Semestralna karta za javni prijevoz obično se plaća u sklopu naknade za semestar. Na početku svakog semestra, u svotu naknade za semestar, koja obično iznosi između 200 i 300 eura, uključen je trošak  javnog prijevoza za semestar. Primjerice, u Hochschule Dortmund semestralna naknada iznosi 343 eura, što uključuje semestralnu kartu (160,62 eura) za korištenje javnog prijevoza ne samo u Dortmundu nego u cijeloj pokrajini Nordrhein-Westfalen.

Slobodno vrijeme

FOTO:Unsplash

Trebali biste planirati oko 65 eura mjesečno za slobodne aktivnosti. To uključuje sport, kao i partyje, kino ili druge aktivnosti u slobodno vrijeme. Srećom, sa svojom studentskom iskaznicom obično možete iskoristiti popuste za studente, posebno kada je riječ o kulturnoj ponudi. Uvijek vrijedi  pitati postoje li popusti za studente – jer često postoje posebni popusti, čak i ako nisu posebno reklamirani.

Komunikacija i internet

Ako se u Njemačkoj namjeravate zadržati samo neko kraće vrijeme, vjerojatno ćete zadržati svoj hrvatski broj i tarifu. No, kako biste bili dostupni određenim institucijama, možda budete trebali i njemački broj, te je za to najjeftinija opcija ona na bonove. Troškovi kućnog interneta iznose oko 30 eura mjesečno po kućanstvu, što dijeljeno s brojem cimera obično smanji taj iznos.

Zdravlje
FOTO:Unsplash

U slučajevima kratkotrajnog boravka u Njemačkoj, zadržavanje hrvatskog zdravstvenog osiguranja također je najpraktičnije, tj. ugovoriti boravak u inozemstvu sa zdravstvenim osiguranjem u Hrvatskoj, jer europska kartica zdravstvenog osigurava zdravstvenu zaštitu u slučaju iznenadnih bolesti, ozljeda ili nesreća.

No, ukoliko se trajno selite, trebat ćete njemačko zdravstveno osiguranje za bezbrižne posjete liječnicima i jednostavan pristup lijekovima. Na internetskim portalima možete naći najbolju ponudu te odabrati između državnog i privatnog osiguranja. U prosjeku ono iznosi oko 70 eura mjesečno, plus 5 eura koje plaćate po svakom na recept izdanom lijeku.

Školarine i naknade za semestar

Kao što je već spomenuto, trebate planirati na nešto veće troškove početkom svakog semestra, dva puta godišnje. Semestralna naknada obično iznosi između 200 i 300 eura, što uključuje i troškove semestralne karte. Školarina se plaća samo ako, primjerice, završavate drugi stupanj ili ste dugogodišnji student. U tim rijetkim slučajevima, uz naknadu za semestar, ide oko 500 eura školarine. Međutim, to također varira od pokrajine do pokrajine, npr. u Bavarskoj plaćate izvanredni magisterij, u Baden-Württembergu drugu diplomu.

Na temelju procjena Njemačkog studentskog saveza iz 2019. godine, studentu u Njemačkoj potrebno je, ne računajući rast cijena proteklih godina, minimalno 867 eura mjesečno. Za usporedbu troškova života u različitim gradova od velike je pomoći i Cost of Living Comparision.

Za mogućnosti financiranja studentskog života u Njemačkoj, pratite nadolazeće članke.


 

FOTO: UNSPLASH