LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
rezultati istraživanja

Kofein i učenje možda ipak nisu savršena kombinacija

Iako se često smatralo da kofein poboljšava moždanu plastičnost, rezultati studije nad 20 ispitanika pokazali su drugačije zaključke.

Iako se često smatralo da kofein poboljšava moždanu plastičnost, rezultati studije nad 20 ispitanika pokazali su drugačije zaključke.

Analiza studija iz Neuromodulation Research Facilityja nedavno je otkrila moguće sprječavanje obnavljanja moždanih veza uzrokovano visokom konzumacijom kofeina, prenosi Zimo.
 

Kofein i moždana plastičnost


Iako se često smatralo da kofein poboljšava moždanu plastičnost, rezultati studije nad 20 ispitanika pokazali su drugačije zaključke. Znanstvenici iz SAD-a propituju uvriježeno mišljenje te ističu potrebu za opsežnim istraživanjima kako bi se izravno procijenio utjecaj kofeina na učenje i moždanu plastičnost.
 


VEZANO: Koliko je kofeina previše kofeina?Kofein nam pomaže tako što blokira kemijski spoj adenozin odgovoran za spavanje. Ali, on utječe i na dugotrajno potenciranje (LTP) u mozgu. LTP jača veze između neuronskih stanica, ključnih za dobivanje novih informacija i prilagodbu mozga tijekom vremena.

Tijekom istraživanja 16 osoba koje su konzumirale od jednog do pet kofeinskih pića dnevno i četiri apstinenta podvrgnuti su ponavljanoj transkranijalnoj magnetskoj stimulaciji (rTMS) za simulaciju spremnosti mozga za učenje. Analiza impulsa u živčanom sustavu pokazala je snažniji učinak dugotrajnog potenciranja (LTP) kod onih koji nisu konzumirali kofein. Istraživači sugeriraju da bi redovita stimulacija kofeinom mogla ograničavati plastičnost mozga, što bi moglo objasniti opažene niže razine plastičnosti, ali ta hipoteza trenutno ostaje spekulativna.
 

Ograničenja istraživanja


Unatoč zanimljivim nalazima studija ima ograničenja: samo 20 sudionika i neujednačenu distribuciju kofeina/nekofeina. Samoprijavljene doze kofeina dodatno kompliciraju procjenu stvarnog utjecaja različitih doza na dugoročno potenciranje mozga.
 


VEZANO: Kako se razbuditi bez kofeinaPriznavši ova ograničenja, znanstvenici smatraju studiju pilot-istraživanjem usmjerenim na vođenje budućih istraživanja. Naglašavaju važnost preciznih i dobro kontroliranih studija koje reguliraju vrijeme i dozu kofeina prije testiranja kako bi se postiglo preciznije razumijevanje njegovog utjecaja na reakcije plastičnosti.

FOTO: FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA, ILUSTRACIJA