LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
vodič za putnike

Karta rizika: najsigurnije i najopasnije zemlje za putovanja u 2024. godini

Nove analize uključuju i utjecaj klimatskih promjena na sigurnost putnika.

Nove analize uključuju i utjecaj klimatskih promjena na sigurnost putnika.

Planirate li putovanje iduće godine, korisno je znati koje destinacije imaju visok sigurnosni standard. Interaktivna godišnja karta međunarodne organizacije International SOS pruža uvid u najsigurnije i najrizičnije zemlje na svijetu za putnike, a analizira rizike od kriminala, društvenih i političkih nemira te uključuje novu dimenziju - utjecaj klimatskih promjena, prenosi Pun kufer.
 


VEZANO: Lista najgorih gradova za život u Europi: susjedstvo pod povećalom



Koje su destinacije najsigurnije?


Na vrhu popisa najsigurnijih zemalja nalaze se Grenland, Finska, Norveška, Island i Luksemburg, dok bi putnici trebali izbjegavati zemlje poput Južnog Sudana, Libije, Afganistana, Sirije, Ukrajine i Iraka zbog povećanih rizika.

Sukobi u Gazi, Libanonu, Rusiji i afričkoj regiji Sahel povećavaju sigurnosne prijetnje putnicima, dok Venezuela, Honduras i Haiti nose visok sigurnosni rizik zbog kriminala i nemira.

Nove analize uključuju i utjecaj klimatskih promjena na sigurnost putnika. Globalni porast temperatura rezultira većim rizikom u zemljama poput Nigerije, Demokratske Republike Kongo i Sirije, dok su Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska, Njemačka, Španjolska i Italija ocijenjeni niskim rizikom.

Kada je riječ o klimatskim promjenama u regiji, Hrvatska, Italija i Bosna i Hercegovina nose nizak rizik, dok su Austrija, Mađarska i Slovenija ocijenjene kao još sigurnije.

Interaktivnu kartu možete pronaći na poveznici.

FOTO: FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA, ILUSTRACIJA