LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Tehnološki izum

Kalifornijsko sveučilište osmislilo high tech rukavicu koja prevodi znakovni jezik

Rukavica bi olakšala komunikaciju gluhim ljudima i omogućila jednostavnije učenje znakovnog jezika.

Rukavica bi olakšala komunikaciju gluhim ljudima i omogućila jednostavnije učenje znakovnog jezika.

Istraživači UCLA-e predstavili su prototip high tech rukavice koja bi u budućnosti mogla olakšati komunikaciju gluhim ljudima te omogućiti jednostavnije učenje znakovnog jezika. Radi se o sustavu koji tumači 660 znakova američkog znakovnog jezika s točnošću od 98,63 posto, prenosi Engadget.

Rukavica funkcionira zahvaljujući senzorima od električno osjetljivih vlakana koji se protežu na svaki prst. Signali pokreta očituju se na ploči postavljenoj na stražnjoj strani rukavice koja prenosi bežični signal na pametni telefon. Aplikacija zatim signal pretvara u tekst brzinom jedne riječi u sekundi, odnosno 60 riječi u minuti.

Kako prenosi Engadget, ovo je ipak samo prototip koji mora biti brži te mora razumjeti više znakova kako bi bio učinkovit i praktičan za masovnu uporabu. UCLA-ov docent Jun Chen istaknuo je da je rukavica napravljena od jeftinih dijelova koji koštaju otprilike 50 dolara, a čija cijena može pasti još više ako se primjeni u velikoj proizvodnji. Isto tako naglasio je očekivanje da će rukavica predstavljati jednostavan način komunikacije ljudima koji koriste znakovni jezik s onim osobama koje ga ne znaju te pomoći većem broju ljudi da nauče znakovni jezik.

FOTO: YOUTUBE / SCREENSHOT