LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Richard Dawkins o liberalizmu i religiji

"K vragu i njihova kultura"

Poznati svjetski biolog Richard Dawkins gostovao je u Bill Maher's HBO show-u gdje se osvrnuo na liberalizam i religiju.

Poznati svjetski biolog Richard Dawkins gostovao je u Bill Maher's HBO show-u gdje se osvrnuo na liberalizam i religiju.

Clinton Richard Dawkins britanski je etiolog, biolog, teoretičar evolucije, popularno-znanstveni pisac te najpoznatiji svjetski ateist. Rođen je 26. ožujka 1941. godine, cijeli se život bavi znanošću, a u svojoj je karijeri predavao na mnogim poznatim sveučilištima od kojih je najpoznatije Sveučilište Oxford.

Dawkins je najpoznatiji po svojim kritikama kreacionizma i inteligentnog dizajna. Svoja ateistička stajališta najbolje prikazuje u knjizi Iluzija o bogu, a u ostalim knjigama se bavi evolucijom i popularizacijom znanosti. Neke od njegovih najpoznatijih knjiga su Slijepi urar, Sebični gen, Prošireni fenotip i Najveća predstava na Zemlji.

Richard sebe opisuje kao akademika, liberala i ateista te svoje protivljenje religiji potkupljuje argumentima i dokazima. Ne ustručava se proturječiti vjeri, bilo da je ona kršćanska, islamska, židovska ili neka druga.

Gostujući u emisiji Bill Maher's HBO show raspravljao je s Billom o „nazadnim“ liberalima te o sve češćem zabranjivanju profesorima s ekstremnim stavovima da drže predavanja na sveučilištima. Razgovor je skrenuo na Islam kad je Dawkins kritizirao one koji se boje protiviti ekstremnim religijskim običajima.

– Postoji ideja da su Islam i muslimani zaštićena vrsta. – rekao je Dawkins.

Bill je zatim dodao da bi liberali trebali štititi one koji su ugnjetavani na bilo koji način, bez obzira koga to vrijeđa. Zaštita onda uključuje i žene koje su primorane da nose određenu religijsku odjeću kao što su burke. 

Dawkins je zatim preuzeo razgovor i odgovorio:

– Ali to je njihova kultura i mi moramo to prihvatiti. To je jedina iznimka. Liberalni prema svemu osim prema ovoj jednoj iznimci, „to je njihova kultura“. Pa, k vragu i njihova kultura. –

Nakon ovog dijaloga, na društvenim mrežama je osvanulo mnogo komentara, kako onih koji podržavaju ovakav stav, tako i onih koji su protiv njega.

Richard je osnovao i svoju zakladu, Richard Dawkins Foundation kojoj je cilj promocija sekularizma i znanstvene pismenosti. Dawkins smatra da jedno bez drugog ne ide te je posvetio svoj život tom cilju.

Razgovor između Dawkinsa i Billa možete pogledati u videu. 

FOTO: PINTEREST