LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Međunarodno priznanje

Istraživačima Građevinskoga fakulteta dodijeljen IRF-ov veliki kristalni globus u Las Vegasu

Za inovativno rješenje u području zaštite od buke, jedinstveno na tržištu, timu s Građevinskog fakulteta dodijeljen je veliki kristalni globus Međunarodnog udruženja za ceste.

Za inovativno rješenje u području zaštite od buke, jedinstveno na tržištu, timu s Građevinskog fakulteta dodijeljen je veliki kristalni globus Međunarodnog udruženja za ceste.

Istraživački tim Građevinskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, na čelu s prof. dr. sc. Stjepanom Lakušićem, dobitnik je velikoga kristalnoga globusa Međunarodnoga udruženja za ceste (Interational Road Federation – IRF) u kategoriji Istraživanje za inovativni proizvod RUCONBAR – apsorbirajuće betonske barijere za zaštitu od buke s recikliranom gumom. Svečana dodjela nagrada održana je na međunarodnoj konferenciji IRF Global R2T Conference u Las Vegasu 7. studenoga 2018.

RUCONBAR je ekološka, visokoapsorbirajuća barijera za zaštitu od buke, čiji se apsorbirajući sloj sastoji od reciklirane gume i betona. Riječ je o proizvodu od betona koji je sastavljen od apsorbirajućega i nosivoga sloja. Primjenom 40% gumenih granula dobivenih recikliranjem starih automobilskih guma u apsorbirajućem sloju, dobiven je proizvod koji je inovativno rješenje u području zaštite od buke, jedinstven na tržištu. Tim Građevinskoga fakulteta razvio ga je u suradnji s dvjema hrvatskim tvrtkama – tvrtkom Beton Lučko iz Zagreba i tvrtkom Gumiimpex iz Varaždina.

Nagrade Međunarodnoga udruženja za ceste (IRF) smatraju se vrlo prestižnim priznanjima u području industrije cestovnoga i prometnoga sektora. Uz priznanje za doprinos ovomu području, cilj je IRF-a dodjelom nagrada unutar struke i u široj javnosti, promicati važnost povezivanja prometne povezanosti i mobilnosti s inovativnošću i znanstvenim radom istraživača koji se bave prometnom infrastrukturom.

Osvajanjem ove prestižne međunarodne nagrade Građevinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu priključuje se elitnoj skupini institucija koje su nagrađene za globalna dostignuća u sektoru cestovne infrastrukture (Global Road Achievement Award), čije su projekte priznali njihovi kolege kao primjere izvrsnosti, inovativnosti i utjecaja na društvo u cjelini.

FOTO: UNIZG