LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Mohammad Zarif u UN-u

Iran počinje pregovore oko nuklearnog programa

Bit će ovo prvi veliki susret Irana i UN-a otkad je u lipnju za novog iranskog predsjednika izabran Hassan Rouhani, umjereni konzervativac.

Bit će ovo prvi veliki susret Irana i UN-a otkad je u lipnju za novog iranskog predsjednika izabran Hassan Rouhani, umjereni konzervativac.

Iranski ministar vanjskih poslova, Mohammad Zarif, izjavio je u ponedjeljak kako želi izraditi "kartu/putokaz" sa stranim pregovaračima kako bi se riješilo pitanje iranskog nuklearnog programa. Mohammad Zarif, koji je ujedno i glavni pregovarač Irana u sporu s UN-om, dolazi sutra u Ženevu gdje bi trebao razgovarati s predstavnicima pet zemalja UN-ova Vijeća sigurnosti i Njemačke. No Zarif zahtjeva kako se za daljnji napredak mora vidjeti sa svojim suradnicima licem u lice aludirajući pri tome na izostanak američkog državnog tajnika Johna Kerryja, koji neće osobno prisustvovati sastancima.

"Sutra je vrlo važan i težak početak", napisao je na svom facebook profilu Zarif dodajući: "Nadam se da će se do srijede izraditi 'karta' koja bi nam pokazala put, no za neke veće odluke sigurno će trebati još više sastanaka na ministarskoj razini".

"Dok rješavamo pitanje iranskog nuklearnog programa, razmišljamo i o Izraelu", izjavio je Kerry sinoć na proizraelskoj konferenciji u SAD-u. "I čvrsto vjerujem da je bolje da se ne dogovorimo, nego da taj dogovor bude loš".

Bit će ovo prvi veliki susret Irana i UN-a otkad je u lipnju za novog iranskog predsjednika izabran Hassan Rouhani, umjereni konzervativac. Rouhani, čija je vanjska politika bazirana na "nacionalnim", a ne "ideološkim" interesima (vjerujući iranskim analitičarima sa zapada), otvorio je "vrata komunikaciji" stupivši u direktan kontakt s Bijelom kućom nakon više od tri desetljeća.

No, koliku zapravo moć imaju Rouhani i Zarif? Činjenica je da je vrhovni vjerski vođa, Ayatollah Ali Khamenei ključna figura u Iranu, kako u vjeri, tako i u politici. Bez njegove podrške ne pobjeđuje se na predsjedničkim izborima, a bez njegova odobrenja ne donose se nikakve vanjskopolitičke odluke. No, čini se kako je i Khamenei ipak odlučio popustiti. Iran je u ekonomskoj krizi zbog embarga Europske unije i SAD-a na uvoz nafte, vrijednost novca pada, a u Iranu se bude neki "novi duhovi". Možemo se samo nadati da ova konferencija neće biti uzaludna kao što je to slučaj s ostalim UN-ovim konferencijama posljednjih dana.

FOTO: FLICKR