LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zbogom TikToku?

Influenceri zgroženi zabranom TikToka u SAD-u, mnogi će izgubiti jedini izvor prihoda

Američka vlada planira zabranu TikToka zbog zabrinutosti za nacionalnu sigurnost, dok influenceri negoduju, tvrdeći da bi to ugrozilo njihove karijere i slobodu izražavanja. TikTok odgovara pravnim tužbama, naglašavajući kršenje prava na slobodu govora.

Američka vlada planira zabranu TikToka zbog zabrinutosti za nacionalnu sigurnost, dok influenceri negoduju, tvrdeći da bi to ugrozilo njihove karijere i slobodu izražavanja. TikTok odgovara pravnim tužbama, naglašavajući kršenje prava na slobodu govora.

U posljednje vrijeme, rasprava o mogućoj zabrani TikToka u Sjedinjenim Američkim Državama postala je vrlo aktualna tema. Američka vlada zabrinuta je zbog mogućnosti da kineska kompanija ByteDance, koja je vlasnik TikToka, dijeli podatke američkih korisnika s kineskom vladom. Te zabrinutosti dovele su do brojnih zakonodavnih i izvršnih mjera usmjerenih na ograničavanje korištenja aplikacije u zemlji.

Krajem 2022. godine, Kongres SAD-a usvojio je zakon koji zabranjuje korištenje TikToka na svim uređajima u vlasništvu federalne vlade, a ta zabrana bila je dio šireg zakona nazvanog No TikTok on Government Devices Act. Također, mnoge savezne države donijele su slične zabrane, a postoji i inicijativa za opću zabranu aplikacije u cijeloj zemlji.

Glavna briga američke vlade je mogućnost da kineska vlada dobije pristup podacima američkih korisnika te koristi aplikaciju za propagandu ili pokretanje dezinformacijske kampanje. Iako ByteDance negira bilo kakve nezakonite aktivnosti i tvrdi da su poduzeli mjere za zaštitu podataka korisnika, sumnje među američkim zakonodavcima i sigurnosnim službenicima i dalje su visoke.

Trump na TikToku: Do jučer ga je htio ukinuti, a sada mu se pridružio


TikTok je odgovorio na te mjere podizanjem tužbe protiv američke vlade, tvrdeći da bi zabrana prekršila Prvi amandman Ustava SAD-a, koji štiti slobodu govora. Tvrtka tvrdi da bi zabrana nepravedno utišala glasove njezinih 170 milijuna američkih korisnika te ograničila njihovu slobodu izražavanja.
 
„Budite uvjereni – ne idemo nikamo.” – poručio je šef  TikToka Shou Zi Chew.

 

@tiktok

Response to TikTok Ban Bill

♬ original sound - TikTok


SAD: Šokantno! Radnica mrtvačnice švercala dijelove ljudskih tijela ukradenih od sveučilišta


Zabrana ugrožava karijere, ali i osobne živote mnogih


Predložena zabrana izazvala je značajan otpor među TikTok influencerima i korisnicima koji se oslanjaju na platformu za svoje poslovanje i društvene interakcije. Mnogi influenceri kritizirali su postupke vlade, tvrdeći da bi zabrana ugrozila njihove karijere, ali i osobne živote. Neki su se čak pridružili pravnim naporima kako bi osporili zabranu, naglašavajući važnost platforme u modernoj digitalnoj komunikaciji i trgovini.



Loše Work&Travel iskustvo: „Očekivala sam puno veću radnu etiku od Amerikanaca”


U nekim zemljama, poput Indije, Irana i Afganistana TikTok je već blokiran, no budućnost TikToka u SAD-u ostaje neizvjesna. Iako postoji dvostranačka podrška za reguliranje ili zabranu aplikacije, prethodni pokušaj zabrane 2020. godine prošao je bezuspješno. Svakako, ishod te situacije imat će značajne implikacije na budućnost regulacije društvenih mreža te međunarodne tehnologije općenito.
FOTO: STUDENTSKI.HR, ILUSTRACIJA