LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Visoka učilišta u problemu

Iako im prijeti gubitak vize, strani studenti zbog online nastave ne žele platiti školarinu

– Došla sam ovdje kako bih se razvijala i rasla, a to ne mogu u svojoj spavaćoj sobi. Trebam studio i sadržaje koje nemam kod kuće. – izjavila je studentica iz Njemačke koja odbija platiti školarinu u potpunosti.

– Došla sam ovdje kako bih se razvijala i rasla, a to ne mogu u svojoj spavaćoj sobi. Trebam studio i sadržaje koje nemam kod kuće. – izjavila je studentica iz Njemačke koja odbija platiti školarinu u potpunosti.

Više od 300 inozemnih studenata na učilištu Royal College of Art (RCA), njih oko 100 na Sveučilištu Soas u Londonu i nekolicina njih na Sveučilištu Goldsmiths u Londonu odbija platiti školarinu zbog loše kvalitete online poučavanja, piše The Guardian.

Studenti smatraju da ovakav oblik studiranja ne vrijedi jednako kao pohađanje nastave uživo te smatraju da propuštaju i kulturološki aspekt studiranja u inozemstvu. Samo Royal College of Art zbog ovoga je u gubitku od oko 3,4 milijuna funti. Naime, godišnja školarina na RCA iznosi 29 000 funti, što je oko 250 tisuća kuna, dok za Soas ona iznosi 150 tisuća kuna, a za Goldsmiths iznosi od 140 000 do otprilike 200 000 kuna. RCA zbog značajnih gubitaka pritišće studente prijetnjama da će ih izbaciti, no 93 studenta i dalje prosvjeduje. 

Studentica iz Njemačke koja studira na RCA-u i koja odbija platiti drugu polovicu 12 600 funti vrijedne školarine, izjavila je za The Guardian da su studenti nezadovoljni:
– Nevjerojatno je da su naknade porasle tijekom koronavirusa Kao likovnoj umjetnici primijenjenih umjetnosti, komad papir na kraju nije razlog dolaska. Došla sam ovdje kako bih se razvijala i rasla, a to ne mogu u svojoj spavaćoj sobi. Trebam studio i sadržaje koje nemam kod kuće. 
RCA, međutim, napominje da su studenti bili upoznati s načinom organizacije nastave: 
– Iako su sa studentima prije dolaska na fakultet bili iskomunicirani planovi online učenja i nepredviđene slučajevi uzrokovani bolesti COVID-19, osigurali smo da je svatko, bez iznimke, mogao pauzirati svoj studij da bi uzeo dopust.
Dekan Sveučilišta Soas rekao je za The Guardian da razumije da studenti trebaju potporu, ali pitanje je tko bi ju trebao pružiti:
– Vlada bi trebala imati hrabrosti o tome iskreno razgovarati. Treba voditi raspravu o tome trebate li pružiti podršku velikom poduzeću ili biste trebali pružati podršku mladim ljudima.
Studenti su svjesni da ustanove ne mogu same financirati troškove. Zbog toga su pokrenuli peticiju kojom su prikupili oko 30 000 potpisa i pozvali Vladu da riješi ovaj financijski problem.

Iako dio studenata i dalje štrajka, nadaju se samo da ih ustanove zbog straha od narušavanja reputacije u inozemstvu neće prijaviti kako ne bi ostali bez vize.
FOTO: PEXELS