LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Usklađivanje kurikuluma

Građani smatraju da treba bolje uskladiti obrazovne programe u EU

Građani zahtijevaju lakše priznavanje kompetencija unutar EU, a zastupnici smatraju da u kurikulume treba uvesti nove predmete u skladu s novim medijima i opasnostima koje nose.

Građani zahtijevaju lakše priznavanje kompetencija unutar EU, a zastupnici smatraju da u kurikulume treba uvesti nove predmete u skladu s novim medijima i opasnostima koje nose.

13. ožujka u Strasbourgu je održana plenarna sjednica Konferencije o budućnosti Europe, a na njoj su glavni zahtjevi bili usklađivanje kurikuluma, učenje o europskoj kulturi, klima, borba protiv lažnih vijesti i meke vještine (soft skills).

Silja Markkula, predsjednica radne skupine konferencije za obrazovanje, mlade, kulturu i sport, istaknula je da su to područja koja imaju značajnu ulogu u promicanju i njegovanju identiteta Europske unije, piše Hina EU. Dodala je kako među građanima EU postoji snažan osjećaj povezanosti.

Što se tiče prijedloga građana, naglasak je bio na usklađivanju obrazovnih programa unutar EU, čime bi se omogućila veća mobilnost radne snage i smanjila administracija. Olakšavanjem priznavanja stranih diploma bi zapošljavanja postalo znatno lakše.

Sunčana Glavak, hrvatska eurozastupnica, objasnila je da države imaju autonomiju u upravljanju obrazovnim sustavima, ali postoji i europski kvalifikacijski okvir u vidu preporuka, koji može pomoći u uspoređivanju kvalifikacija.

Predloženo je i uvođenje novih predmeta na različitim područjima. Jedan od njih su tzv. soft skillskoje uključuju učenje kritičkog razmišljanja, samostalnog učenja te poticanje dijaloga i razumijevanja. 

Također, jedan od noviteta koje zastupnik Tonino Picula smatra nužnima je i informiranje mladih o opasnostima interneta i lažnih vijesti, o kojima bi se trebalo raspravljati u sklopu predloženog građanskog odgoja. Zastupnica Glavak dodaje da je ključno jačati vještine i kritički pristup kod mladih, a ne ih opterećivati informacijama koje ionako mogu pronaći na internetu.
FOTO: PIXABAY