LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Prijedlog zakonodavnog okvira

Google: pravila za veću sigurnost djece i mladih na internetu

Predlažu usklađivanje regulatornih smjernica u cijelom svijetu kako bi korisnici mogli jasno razumjeti svoje obveze, ali i što mogu očekivati od usluga ili proizvoda koje koriste.

Predlažu usklađivanje regulatornih smjernica u cijelom svijetu kako bi korisnici mogli jasno razumjeti svoje obveze, ali i što mogu očekivati od usluga ili proizvoda koje koriste.

Tvrtka Google na svome službenom blogu predstavila je javnosti svoj prijedlog zakonodavnog okvira kojim žele povećati sigurnost djece i mladih na internetu, piše Zimo.

Prilikom dizajniranja proizvoda, koji će biti dostupni na internetu djeci i tinejdžerima, posebno će se brinuti o njihovim potrebama. Ističu kako bi internetski servisi usmjereni prema mladim korisnicima trebali biti pažljivo oblikovani prema relevantnim istraživanjima i stručnim praksama.

Predložena je i provjera dobi korisnika, koja bi bila diskretna, bez zadiranja u privatnost korisnika. Ne bi prikupljala dodatne informacije, već bi samo utvrdila točnu dob za pristup usluzi.

Osim toga, Google preporučuje snažne roditeljske kontrole koje bi štitile najmlađe od nepoželjnog sadržaja, istovremeno pružajući tinejdžerima odgovarajuću slobodu, prilagođenu njihovom uzrastu.
 

Utjecaj na dobrobit djece i mladih

 

Također se ističe velika povezanost i utjecaj korištenja tehnologije na mentalno zdravlje. Google stoga preporučuje da platforme za dijeljenje sadržaja uspostave smjernice vezane uz dob korisnika te uvedu proizvode koji promoviraju, ali i pomažu mentalnom zdravlju.

U svome prijedlogu zagovaraju i zabranu ciljanog oglašavanja za mlađe od 18 godina, kako bi se osigurala zaštita osobnih podataka od distribucije trećim stranama.

Iz Googlea su pozvali sve platforme da uvedu alate i politike koji će štititi osobne podatke, dobrobit i mentalno zdravlje djece i mladih, ali i pomoći roditeljima u kontroli sadržaja koji njihova djeca svakodnevno konzumiraju.

FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA, ILUSTRACIJA