LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Međunarodno priznanje

Golem uspjeh Bojana Vršnaka s Geodetskog fakulteta u području svemirske meteorologije

Na 14. europskom tjednu svemirske meteorologije, koji se održava od 27. studenoga do 1. prosinca u Belgiji, dr. sc. Bojanu Vršnaku, znanstvenom savjetniku zagrebačkoga Geodetskog fakulteta, dodijeljena je prestižna nagrada u području svemirske prognostike.

Na 14. europskom tjednu svemirske meteorologije, koji se održava od 27. studenoga do 1. prosinca u Belgiji, dr. sc. Bojanu Vršnaku, znanstvenom savjetniku zagrebačkoga Geodetskog fakulteta, dodijeljena je prestižna nagrada u području svemirske prognostike.

Dr. sc. Bojan Vršnak s Geodetskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu dobitnik je prestižnoga međunarodnoga priznanja. Priznat mu je izuzetan znanstveni doprinos u području svemirske meteorologije nagradom Kristian Birkeland Medal for Space Weather and Space Climate.

Riječ je o nagradi koju od 2013. godine dodjeljuju Europska svemirska agencija (European Space Agency), Belgian Solar-Terrestrial Centre of Excellence i Space Weather Working Team, u suradnji sa znanstvenim časopisom Journal of Space Weather and Space Climate. Dodjeljuje se u spomen na norveškoga znanstvenika Kristiana Olafa Bernharda Birkelanda, kojeg se najviše pamti po teorijama atmosferskih električnih struja koje su omogućile fizikalno objašnjenje polarne svjetlosti te predviđanjima postojanja Sunčeva vjetra. Izumio je tzv. elektromagnetski top i tzv. Birkeland-Eyde proces za izlučivanje dušika iz zraka, a nominiran je za Nobelovu nagradu sedam puta.

Dr. sc. Bojanu Vršnaku nagrada Kristian Birkeland Medal for Space Weather and Space Climate dodijeljena je na 14. europskom tjednu svemirske meteorologije (14th European Space Weather Week) koji se od 27. studenoga do 1. prosinca 2017. održava u Ostendu u Belgiji. Svečanosti dodjele nagrade, koja je održana 27. studenoga 2017., nazočio je državni tajnik Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske dr. sc. Tome Antičić i druga tajnica Veleposlanstva Republike Hrvatske u Kraljevini Belgiji Lada Muraj.

Nagrada Kristian Birkeland Medal for Space Weather and Space Climate dodjeljuje se od 2013. godine Dosadašnja četiri dobitnika ove nagrade dva su znanstvenika iz NASA-e, jedan sa Sveučilišta Massachusetts Lowell (Center for Atmospheric Research) i jedan iz Physikalisch-Meteorologisches Observatorium Davos Weltstrahlungszentrum. Ovogodišnja dodjela u znaku je obilježavanja 100. obljetnice smrti Kristiana Birkelanda.

Dr. sc. Bojan Vršnak zaposlen je od 1981. u Opservatoriju Hvar Geodetskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a 2000. izabran je u trajno zvanje znanstvenoga savjetnika. Većina njegovih istraživanja odnosi se na eruptivne procese u Sunčevoj atmosferi s naglaskom na uzrocima pojave koroninih  izbačaja (coronal mass ejections; CMEs) i njihove dinamike te utjecaja na heliosferu i bliski svemirski okoliš.

Za područje svemirske prognostike posebno je važan uvid u fizikalne zakonitosti međuplanetarnoga gibanja CME-a i predviđanje naleta na Zemlju te posljedica po magnetosferu Zemlje. U suradnji sa svojim timom, dr. sc. Bojan Vršnak razvio je analitički magnetohidrodinamički model heliosferskoga gibanja CME-a (tzv. Drag Base Model; DBM), koji je našao široku primjenu u području svemirske meteorologije. DBM je znatno brži od numeričkih magnetohidrodinamičkih modela, uz istovjetnu, pa čak i bolju točnost, te je vrlo pogodan za izdavanje real-time upozorenja o mogućnostima pojave geomagnetskih i ionosferskih oluja koje predstavljaju značajnu ugrozu za razne visokotehnološke sustave na Zemlji i u svemiru (npr. elektroenergetske mreže, komunikacijski i navigacijski sustavi, avijacija, GPS, umjetni sateliti svih namjena, ljudske posade u svemiru, itd.).

FOTO: FACEBOOK