LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Interaktivna platforma

EU-ov Kutak za učenje lani zabilježio više od 1,7 milijuna korisnika; evo što nudi

Kutak za učenje sadrži niz sadržaja iz različitih područja od posebnog značaja za Europsku uniju. Podijeljeni su u 12 tema.

Kutak za učenje sadrži niz sadržaja iz različitih područja od posebnog značaja za Europsku uniju. Podijeljeni su u 12 tema.

Pandemija koronavirusa znatno je ubrzala digitalizaciju obrazovnog sektora, a Europska unija još je prije nešto više od dvije godine razvila internetsku multimedijalnu platformu Kutak za učenje kako bi djeca i mladi imali na internetu pristup kvalitetnom edukativnom sadržaju. U 2020. godini posjetilo ga je više od 1,7 milijuna korisnika diljem EU-a.

– Za njegovu je dobru prihvaćenost među učenicima, roditeljima i nastavnicima zaslužan jednostavan i zabavan, multimedijalni i interaktivni sadržaj prilagođen djeci i mladima koji Europsku uniju i važne teme približava različitim školskim uzrastima te ga za edukaciju djece mogu koristiti i nastavnici i roditelji. Također pomaže mladima da se lakše snađu u multikulturalnom i višejezičnom okruženju EU-a, ali i steknu iskustva i vještine ključne za odrastanje izvan školskog kurikuluma. – ističu njegovi predstavnici.

Širok raspon tema


Kutak za učenje sadrži niz sadržaja iz različitih područja od posebnog značaja za Europsku uniju. Podijeljeni su u 12 tema kao što su građanska prava i digitalne vještine, geografija i kultura Europske unije, gospodarstvo, okoliš i klimatske promjene, hrana, poljoprivreda i ribarstvo te povijest Unije i njezinih institucija. Materijali su namijenjeni djeci od 5 do 18 godina te njihovim roditeljima i nastavnicima. Mogu se pretraživati po temi, dobnoj skupini i vrsti, a dostupni su na 24 službena jezika Unije.


Atraktivan format za učenje


Materijalima se može pristupati s mobitela, tableta ili stolnog računala.

– Način na koji nove generacije obrađuju i pamte informacije znatno se razlikuje od prijašnjih generacija, stoga je platforma razvijena kako bi ponudila interaktivan i multimedijski sadržaj prilagođen potrebama mladih u internetskom okruženju. Zabavne i živopisne te društvene igre, kvizovi i videosadržaj samo su dio raznovrsnih interaktivnih materijala dostupnih na platformi, a osim njih može se naći niz stripova, slikovnica i lenta vremena, brošura, prezentacija i interaktivnih knjiga koje mladima na atraktivan način približavaju značajne teme. – ističu predstavnici platforme.

Sadržaj prilagođen uzrastu


Sadržaj na platformi podijeljen je u četiri dobne skupine: za one najmlađe do 9 godina, za školarce od 9 do 12 godina, za više razrede osnovne škole od 12 do 15 godina te za srednjoškolce i one starije od 15 godina.

– Materijali prema pedagoškim principima odgovaraju dobnim skupinama, pa najmlađi uče kroz igru i ilustracije, dok su starijima od 15 na raspolaganju resursi za razvoj digitalnih vještina i učenje osnova programiranja, ali i materijali koji im mogu pomoći u pripremi za prvo samostalno putovanje Europom. – pojašnjavaju. 

Resursi za nastavnike i roditelje


Predstavnici Kutka kažu da on sadrži i korisne nastavne materijale koje nastavnici mogu upotrebljavati u učionici ili izvan nje te u provedbi škole na daljinu kako bi razgovarali s učenicima o Europi, nudeći im kroz alternativne metode i alate drugačije iskustvo učenja.

– Svi su materijali osim u online verziji dostupni i u verziji za ispis te se izravno mogu preuzeti s platforme. Roditelji mogu djecu uputiti na Kutak za učenje kao vid izvannastavnog učenja te stjecanja vještina i iskustava izvan školske klupe. – dodaju.

Kutak za učenje dostupan je na poveznici

FOTO: PINTEREST