LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
NARODNI OBIČAJI

Donosimo neobične uskrsne običaje diljem svijeta

Uskrsne vještice, divovski omleti i „bilbyji” samo su neki od neobičnih uskrsnih običaja diljem svijeta.

Uskrsne vještice, divovski omleti i „bilbyji” samo su neki od neobičnih uskrsnih običaja diljem svijeta.

Iako svaka zemlja ima svoje uskrsne običaje, neki od njih su pomalo neobični i na prvi pogled ne izgledaju povezani s Uskrsom. Donosimo vam nekoliko primjera.
 

Australija


Australija, koja Uskrs slavi na jesen, ne koristi zečeve u svojim proslavama Uskrsa jer ih smatraju štetočinama. Umjesto toga, za uskrsne svečanosti
koriste Bilbyja (zecoliki jazavčar), kako bi podigli svijest o njegovoj sve manjoj populaciji.


Foto: Getty Images from Canva Pro; Bastetamn / čokoladni bilby
 

Etiopija


U Etiopiji je Uskrs, odnosno na njihovom Amharskom jeziku Faskia, najvažniji blagdan u godini. Kod njih to označava period od 55 dana koji vode do Uskrsa, a u tom razdoblju ne konzumiraju meso ni životinjske proizvode. Što se uskrsna nedjelja bliži njihova slavlja postaju sve veća, a post intenzivniji.

Na Uskrs se ubije simbolična ovca kako bi se započela gozba, a nakon toga se okupljaju na crkvenim misama.


Filipini


Na Filipinima se tijekom Uskrsa odvijaju dvije procesije, odvojene po spolu. Muškarci su u povorci koja prati fotografije uskrslog Isusa i ikone muških svetaca, dok žene prate ikone Djevice Marije te ženskih svetica. Potom se dvije procesije sastaju u crkvi kao simbol Isusa koji tješi Mariju nakon što je uskrsnuo.


Francuska


Uskrsni ponedjeljak u Francuskoj rezerviran je za tradiciju staru preko 50 godina – izradu najvećeg omleta na svijetu. Volonteri se okupe u gradu Bessières, te se obično razbije preko 4500 jaja kako bi se napravio golemi omlet kojim se nahrani preko tisuću ljudi.

Prema narodnoj predaji, ovaj običaj potiče još od Napoleona koji se sa svojom vojskom zaustavio  u ovom gradiću i bio toliko oduševljen omletom da je naredio građanima da prikupe sva svoja jaja i sutradan naprave „divovski“ omlet.


Finska


U finskoj obiteljskoj tradiciji mala djeca se oblače u uskrsne vještice. Potom idu vrata do vrata noseći sa sobom ukrašene grančice, kao blagoslov za tjeranje zlih duhova, u zamjenu za slatkiše.

Foto: Pexels; Paul Theodor Oja / Finska, ilustracija

Male vještice pred vratima izgovaraju tradicionalnu pjesmicu Virvon, varvon, tuoreeks terveeks, tulevaks vuodeks; vitsa sulle, palkka mulle! (Mašem grančicom za svježu i zdravu godinu pred nama; tebi grančica, meni poslastica!).
FOTO: UNSPLASH