LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Vijesti iz svijeta

Dodir kao ključ za mentalno zdravlje?

Nova istraživanja s njemačkog Sveučilišta u Essenu pokazuju da češći dodir ima pozitivan utjecaj na mentalno zdravlje, smanjuje bol i anksioznost te pridonosi općoj dobrobiti.

Nova istraživanja s njemačkog Sveučilišta u Essenu pokazuju da češći dodir ima pozitivan utjecaj na mentalno zdravlje, smanjuje bol i anksioznost te pridonosi općoj dobrobiti.

Znanstvenici s njemačkog Sveučilišta u Essenu proveli su istraživanje koje pokazuje da dodir može imati pozitivan utjecaj na smanjenje boli, depresije i anksioznosti te da češći dodir može pomoći u ublažavanju mentalnih i fizičkih tegoba. Ova saznanja su iznesena u nedavno objavljenoj studiji koja je analizirala 212 prethodno provedenih istraživanja o osjetu dodira, objavljenoj u časopisu Nature Human Behaviour.

Izvještaj ističe da je dodir ključan za razvoj komunikacije i osjetljivost na okolinu te da je nedostatak fizičkog kontakta, pogotovo tijekom pandemije COVID-19, imao negativan utjecaj na mnoge ljude diljem svijeta.

Dr. Helena Hartmann, koautorica studije, naglasila je važnost redovitog dodira za poboljšanje mentalnog i fizičkog zdravlja. Njihova analiza pokazuje da je dodir podjednako koristan za odrasle i novorođenčad te da može smanjiti bol, depresiju i anksioznost. Studija je također otkrila da je ljudski dodir imao veći pozitivan utjecaj na mentalno zdravlje u usporedbi s dodirivanjem predmeta poput omiljene dekice ili posebno dizajniranih robota. Stručnjaci sugeriraju da je to zbog kontakta kože na kožu.

Iako je dodir koristan i za zdrave i za bolesne ljude, utjecaj je bio veći kod potonjih, posebno na njihovo mentalno zdravlje.

Dr. Mariana von Mohr s londonskog Royal Holloway sveučilišta ističe da bi budući roboti trebali bolje replicirati teksturu i toplinu ljudske kože kako bi imali sličan pozitivan učinak na mentalno zdravlje kao i ljudski dodir.

Profesorica Katerina Fotopoulou s londonskog University Collegea ističe važnost ponovnog uspostavljanja ravnoteže između komunikacije i dodira te potiče daljnje istraživanje intervencija dodirom kako bi se poboljšalo mentalno zdravlje i dobrobit ljudi.
FOTO: UNSPLASH.COM