LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Klimatske promjene

Dijeli nas manje 7 godina do klimatske katastrofe; 3 su stvari kojima i vi na to možete utjecati

Climate Clock postavljen je na Union Squareu na Manhattanu i broji vrijeme do klimatske katastrofe. Donosimo vam prijedloge za tri jednostavne životne promjene koje će se pozitivno odraziti na sprječavanje iste.

Climate Clock postavljen je na Union Squareu na Manhattanu i broji vrijeme do klimatske katastrofe. Donosimo vam prijedloge za tri jednostavne životne promjene koje će se pozitivno odraziti na sprječavanje iste.

Prema satu koji se pojavio na Union Squareu na Manhattanu svijet ima još sedam godina i manje od 100 dana do klimatske katastrofe. Riječ je o instalaciji koju su postavili Gan Golan i Andrew Boyd kako bi pokazali koliko imamo vremena za redukciju emisije štetnih plinova potrebnu za sprječavanje masovnih poplava i požara, sprječavanje stanja gladi u svijetu i sl. 

Kako bi svijet preživio, dakle, nužno je smanjiti emisiju štetnih plinova. Zato su spomenuti umjetnici postavili još jedan sat – onaj koji mjeri postotak u kojem se energija na Zemlji crpi iz obnovljivih izvora.

Gan Golan došao je na ovu ideju nakon što mu se rodila kći kako bi za nju osigurao siguran planet, prenosi The Washington Post. Climate Clock podržava i popularna Greta Thumberg koja je prva dobila ručnu verziju tog sata.

Klimatske su promjene veliki i često promišljani problem u današnjem društvu. Mnogi se pritaju kako ih oni osobno mogu spriječiti, stoga u nastavku donosimo tri prijedloga jednostavnih životnih promjena koji će doprinijeti tom cilju.
 
1. Konzumirajte manje mesa

Mesna industrija i uzgoj stoke uzrokuju 18% cjelokupne emisije plinova odgovornih za efekt staklenika. Prijelaz na vegetarijansku ili vegansku prehranu velika je pomoć svijetu. Ako nikako ne možete bez mesa, probajte konzumaciju ipak smanjiti.

2. Razmislite prije paljenja automobila ili vožnje autobusom

Da vozila koja voze na benzin štete okolišu, nije tajna. Često ovo zaboravljamo jer nam je rutina ići na posao ili na fakultet automobilom. Uđe li vam jednom u naviku putovati (ako ikako možete) biciklom ili jednostavno pješice, osim planeta, zahvalit će vam na tome i vaše tijelo.

3. Donirajte odjeću

Nemojte dopustiti da odjeća koju više ne koristite završi na odlagalištu otpada. Umjesto toga donirajte odjeću onima kojima je potrebno ili udrugama koje je recikliraju. 
FOTO: PIXABAY