LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Provedba kreće od 2022.

Danska vlada ukinula značajan broj studijskih programa na engleskom jeziku

Trenutni studenti te studenti koji će svoje obrazovanje na danskim sveučilištima započeti s nadolazećom akademskom godinom svoje će studije moći završiti na engleskom jeziku.

Trenutni studenti te studenti koji će svoje obrazovanje na danskim sveučilištima započeti s nadolazećom akademskom godinom svoje će studije moći završiti na engleskom jeziku.

Danska vlada donijela je odluku kojom od rujna 2022. ukida većinu studijskih programa na engleskom jeziku. Odluka se odnosi na stručne studije, odnosno poslovne akademije i veleučilišta, koji uključuju preddiplomske studije u području marketinga, računalnih znanosti, IT-a, ugostiteljstva i turizma, multimedije i dizajna, arhitektonske tehnologije te upravljanja gradnjom.

Nakon rujna 2022. ovi će studiji biti dostupni samo na danskom jeziku, uz neke iznimke. Sveučilišni studijski programi nastavit će se održavati na engleskom jeziku. Trenutni studenti te studenti koji će svoje obrazovanje na danskim fakultetima započeti s nadolazećom akademskom godinom 2021/2022. svoje će studije moći završiti na engleskom jeziku.
 
Ovakva je odluka donesena, objašnjavaju iz agencije IntegralEdu, jer danska vlada želi omogućiti financiranje vladinih planova za otvaranje studija u cijeloj zemlji s naglaskom na manje gradove, što će se postići smanjivanjem troškova uzrokovanih davanjem državnih potpora studentima iz Europske Unije koji su se posljednjih godina povećali na razinu koja danskoj vladi nije prihvatljiva

Danska ministrica obrazovanja objasnila je kako je takva odluka donesena i zbog velikog broja studenata iz Europske unije koji diplomiraju u Danskoj, ali ne ostaju raditi u Danskoj. 

– Zahvaljujući besplatnom i modernom obrazovanju, Danska se u posljednjih nekoliko godina među našim studentima profilirala u jedno od najpopularnijih odredišta za visoko obrazovanje u inozemstvu. Iako su uvjeti u Danskoj do sada bili izrazito pogodni za studente, navedene značajke obrazovnog sustava mogu se pronaći i u susjednoj Švedskog koja broji više od 25 tisuća međunarodnih studenata. Nizozemska i Belgija također su zemlje koje nude pristupačno obrazovanje s državnim potporama, godišnjim školarinama između 962 i 2168 eura te izborom između akademskog i praktičnog obrazovanja, a tu je i Austrija čije su prednosti prilagođene školarine, kao i niži troškovi života. – objasnio je Filip Cirkvenčić, viši obrazovni savjetnik u agenciji IntegralEdu.

Neke obrazovne institucije u Danskoj razmatraju opciju uvođenja tečajeva danskoga jezika, kao i dijelove programa, ispite te obveznu praksu na engleskom jeziku za sve studente kojima je Danska i dalje prioritetna opcija prilikom odabira studija u inozemstvu. Neke od njih već su najavile da će nastaviti s izvođenjem programa na engleskom jeziku i nakon 2022, ali će ova odluka uključivati samo nekoliko programa te ograničen broj studenata.
FOTO: PIXABAY