LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ljudi koji su zadužili svijet

Činjenice o dobitnicima Nobelove nagrade s kojima vjerojatno niste upoznati

Najmlađi dobitnik prestižne nagrade imao je svega 25 godina, a najstariji među uglednicima bio je devedesetogodišnjak.

Najmlađi dobitnik prestižne nagrade imao je svega 25 godina, a najstariji među uglednicima bio je devedesetogodišnjak.

 U jeku dodjela Nobelovih nagrada, vrijeme je da se upoznamo s nekim zanimljivostima jedne od najprestižnijih svjetskih nagrada.

Često Nobelovce zamišljamo kao starije znanstvenike, a sada znamo i zašto je to tako. Naime, u prosjeku dobitnik nagrade ima 59 godina. Najstariji među njima su ekonomisti, književnici i dobitnici Nobelove nagrade za mir. Pomalo iznenađujuće, ali najmlađi su fizičari. Zanimljivo je kako čak 49 Nobelovaca ne prelazi 40 godina starosti.

Najmlađi dobitnik prestižne nagrade imao je samo 25 godina. Bio je to William Lawrence Bragg s Viktorijanskog sveučilišta u Manchesteru koji je svoj doprinos dao u području analize kristalne strukture X-zraka.

Najstariji Nobelovac, devedesetogodišnji Leonid Hurwicz, američki je Rus sa Sveučilišta u Minnesoti. Hurwiczovo područje bila je mikroekonomija, a nagradu je dobio zbog dizajniranja općeg matematičkog okvira za analizu ustanova koje provode kolektivno odlučivanje.

Čak 14 Nobelovaca u vrijeme dodjele nagrade bili su čelnici svojih država, a svima, osim jednome od njih, zajedničko je to što su dobili nagradu za mir. „Crna ovca" među predsjednicima Nobelovcima je jedna od najvažnijih osoba Drugog svjetskog rata, Winston Churchill, dobitnik Nobelove nagrade za književnost. Međutim, postoje i dobitnici Nobelove nagrade za mir koji su tek poslije postali predsjednici svojih država, a najpoznatiji među njima je Nelson Mandela, predsjednik Južne Afrike.

Samo 44 žene dobile su nagradu, a jedna od njih bila je i među predsjednicima država - Ellen Johnson Sirleaf, čelna žena Liberije koja se istaknula nenasilnom borbom za sigurnost i prava žena s ciljem potpune izgradnje mira.

Zanimljivo je kako čak sedam dobitnika Nobelove nagrade ima i roditelje Nobelovce, a najpoznatija među njima je Irene Joliot-Curie, kćer Marie i Pierra Curia.

S područja bivše Jugoslavije tri su dobitnika Nobelove nagrade koja se povezuju s Hrvatskom, a to su: Lavoslav Ružička, Vladimir Prelog i Ivo Andrić.

 

FOTO: NOBELPRIZE.ORG