LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Podijeljena mišljenja

Čimpanze razvile „ovisnost" o mobitelima – iz zoološkog vrta mole posjetitelje da im ne pokazuju videe

Svjetlost i dinamična promjena slika i boja na ekranima zainteresirala je čimpanze.

Svjetlost i dinamična promjena slika i boja na ekranima zainteresirala je čimpanze.

Nedavno je otkriveno kako su mlade čimpanze u šangajskom zoološkom vrtu postale „ovisne“ o igranju s mobilnim telefonima, prenosi GlobalTimes.
 

Događaj koji je pokrenuo diskusiju


Posjetitelji zoološkog vrta htjeli su privući pažnju čimpanzi te su izvadili svoje mobitele na kojima su puštali kratke video isječke te stavili pred životinje. Svjetlost i dinamična promjena slika i boja na ekranima zainteresirala je čimpanze. Pozorno su pratile što se događa na ekranu i otvarali usta te zabavljali posjetitelje.

No, pristigle su i kritike na račun posjetitelja koji su zabavljali čimpanze sadržajem na ekranima. Neki tvrde kako to nikako nije dobar način privlačenja pažnji životinja te da je čak i štetno.

Iz zoološkog vrta odgovaraju kako nema razloga za brigu jer ova kratkotrajna izloženost ekranu neće naštetiti čimpanzama. Neki zoološki vrtovi u Japanu čak koriste elektroničke zaslone na koje čimpanze mogu kliknuti kao pokus inteligencije.
 

Preporuke za posjetitelje

 

Mobiteli su ipak drugačiji te čimpanzama nikako ne odgovara da predugo gledaju u sadržaj na njihovim ekranima, stoga se mole posjetitelji da budu civilizirani i paze na dobrobit životinja, ne lupaju po staklu niti puštaju glasne zvukove mobitelima, te da ih ne izlažu ekranima mobilnih telefona.

 

FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA