LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Poražavajući podaci

Britansko istraživanje pokazalo: 9 od 10 djevojčica doživi seksualno uznemiravanje

Iako odrasli toga nisu bili toliko svjesni, britansko istraživanje pokazalo je da se mlade djevojke već u ranoj dobi susreću s raznim oblicima seksualnog uznemiravanja i da se njime veliki broj ustanova ne bavi dovoljno ozbiljno.

Iako odrasli toga nisu bili toliko svjesni, britansko istraživanje pokazalo je da se mlade djevojke već u ranoj dobi susreću s raznim oblicima seksualnog uznemiravanja i da se njime veliki broj ustanova ne bavi dovoljno ozbiljno.

Prema poražavajućim rezultatima istraživanja britanskog ureda za dječju skrb i obrazovanje Ofsted 9 od 10 djevojčica u ranoj dobi doživi neki oblik seksualnog uznemiravanja.

Istraživači su posjetili 32 države i privatne škole i koledže te razgovarali s više od 900 djece i mladih o učestalosti seksualnog uznemiravanja u njihovim životima i životima njihovih vršnjaka.

Djevojke su rekle da često ili povremeno dožive seksističke povike i neželjene eksplicitne fotografije i videe. U istraživanju je također utvrđeno da dečki pričaju o tome čije gole fotografije imaju i dijele ih među sobom, uglavnom na WhatsAppu ili Snapchatu.

Istraživanje je još pokazalo da djeca često ne vide svrhu u prijavljivanju ovakvog ponašanja jer ga vide kao uobičajeno ponašanje. Učenici kažu da odrasli često ne shvaćaju koliko je učestalo ovakvo uznemiravanje u školi i izvan nje. 

Mnogi učitelji i ostali na čelu obrazovnih ustanova podcjenjuju razmjere ovih problema, navodi se u priopćenju. Nisu ih shvaćali i rješavali dovoljno ozbiljno ili su bili nesvjesni istog. Djeca su otkrila da nisu uvijek htjela s odraslima razgovarati o ovom iz više razloga, a između ostalog navodi se briga o narušavanju reputacije, isključenost iz društva i slično.

Djevojke su frustrirane zbog toga što se dečke ne podučava o prihvatljivom i neprihvatljivom ponašanju te da to ne bi trebala biti njihova zadaća. Mnogi su učitelji, međutim, rekli da se ne osjećaju spremno podučavati o nečemu što se ne tiče konkretno njihova područja.

Zbog sveg je navedenog Ofsted preporučio da voditelji škola i koledža obrate pažnju na to da se razvije kultura u kojoj su svi oblici ovakvog uznemiravanja prepoznati i adresirani te da za iste slijedi odgovarajuća kazna. Smatraju i da bi škole i koledži trebali pružiti edukaciju za učitelje u ovom području i sl.

Više o istraživanju dostupno je na poveznici.
FOTO: PIXABAY