LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Prvi posjet nakon svrgavanja Morsija

Američki tajnik John Kerry u posjetu Egiptu

Ovo je prvi put da je posjet američkog tajnika Egiptu bio skriven od očiju javnosti, a Ministarstvo vanjski poslova SAD-a tvrdi kako su takve mjere predostrožnosti bile potrebne zbog sigurnosnih razloga.

Ovo je prvi put da je posjet američkog tajnika Egiptu bio skriven od očiju javnosti, a Ministarstvo vanjski poslova SAD-a tvrdi kako su takve mjere predostrožnosti bile potrebne zbog sigurnosnih razloga.

Tajnik Sjedinjenih Američkih Država John Kerry pozvao je na prekid nasilja i provođenje demokracije u svom prvom posjetu Egiptu nakon što je s vlasti maknut bivši predsjednik Mohammed Morsi. Ovo je prvi put da je posjet američkog tajnika Egiptu bio sakriven od očiju javnosti, a Ministarstvo vanjskih poslova SAD-a tvrdi kako su takve mjere predostrožnosti bile potrebne zbog sigurnosnih razloga.

„Povijest je pokazala kako su demokratska društva stabilnija i bogatija od ostalih oblika političkog vladanja“, rekao je na konferenciji za novinare  Kerry. „Sa stabilnošću dolaze bolji rezultati u turizmu i investicije, a to je odlična podloga za stvaranje novih poslova. Sjedinjene Države vjeruju kako će odnosi između dvije zemlje biti bolji nakon što se u Egiptu uspostavi normalan oblik političke demokratske vladavine, vladavine prava i otvorene i kompetentne ekonomije. SAD je spreman surađivati sa sadašnjom prijelaznom vladom.“

Ministar vanjskih poslova Egipta Nabil Fahmy izjavio je kako je nacrt kojeg je nakon svrgavanja Mohammeda Morsija iznio general al-Sisi, a koji govori da će do proljeća sljedeće godine Egipat dobiti novi ustav i održati parlamentarne izbore, jasan pokazatelj da njegova zemlja želi ići naprijed, ne samo na unutarnjem političkom planu, već i u stabilizaciji odnosa sa SAD-om.

U posjetu koji je trajao šest sati, američki tajnik sastao se s vodećim figurama egipatske prijelazne vlade; predsjednikom Adly Mahmud Mansourom, premijerom Hazem el-Beblawijem, ministrom vanjskih poslova Nabil Fahmyjem i glavnim vojnim zapovjednikom, prema političkim analitičarima najmoćnijim čovjekom Egipta, Abdel Fattah al-Sisijem.

Sjedinjene Države prošli su mjesec suspendirale veliki dio financijske pomoći Egiptu koja iznosi više od 1,3 milijarde dolara godišnje. Takav potez izazvao je bijes među egipatskim građanima koji su ljuti jer se preko njihovih leđa slamaju loši politički potezi bivših i sadašnjih čelnika države. Suspenzija financijskih sredstava je potaknula i antiameričku atmosferu u zemlji koja je do sada bila jedna od boljih partnera SAD-a na istočnom Mediteranu.

Posjet Egiptu prva je destinacija Kerryja u njegovom devetodnevnom putovanju po sjevernoj Africi i Bliskom istoku. Maroko, Izrael i Jordan također su na popisu mjesta koje će posjetiti američki tajnik, a sljedeća destinacija, u kojoj će John Kerry pokušati popraviti narušene prijateljske odnose SAD-a i Saudijske Arabije je Riyadh.

Dodajmo ovome kako će u ponedjeljak početi suđenje svrgnutom predsjedniku Morsiju. Na klupi za optuženike naći će se još četrnaest pripadnika njegove Stranke muslimanskog bratstva, a sudi im se za ubojstva prosvjednika u prosincu prošle godine

FOTO: WIKIMEDIA COMMONS- IMAGES