LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
La pista 500

Ako uskoro planirate put u Italiju, uvrstite Torino na listu

Dok je nekada krov stare Fiatove tvornice služio kao pista za testiranje vozila, danas je ono pretvoreno u vrt i to najveći u Europi.

Dok je nekada krov stare Fiatove tvornice služio kao pista za testiranje vozila, danas je ono pretvoreno u vrt i to najveći u Europi.

Nekadašnja tvornica legendarnih Fiat automobila prije nekoliko godina poslužila je talijanskim arhitektima da iz nje naprave pravu vrtnu oazu. Naime, krov nekadašnje tvornice gdje su se inače testirala vozila, danas je dom za više od 45 000 biljaka što ga čini najvećim europskim vrtom na krovu, piše green.hr.

Ovaj najveći europski krovni vrt nazvan La Pista 500, projekt je arhitektonskog ureda “Camerana&partners”, a služi kao javni prostor gdje se ljudi mogu okupljati, vježbati, meditirati i uživati ​​u spektakularnim pogledima na grad i Alpe u daljini. 

- Pista 500 je najveći krovni vrt u Europi i odluka da se izgradi na krovu tvornice iz ranih 1900-ih za nas ima veliku simboličku vrijednost: Naime, mjesto koje prije stotinu godina bio je izvor onečišćenja, a staza koja je u to vrijeme bila tajna i nedostupna, sada je postala vrt otvoren za sve stanovnike Torina. Sve to naglašava činjenicu da naš cilj nije samo promovirati automobile, već također uključuje i brigu o klimi, zajednici i kulturi - istaknuo je na službenim stranicama Olivier François, izvršni direktor Fiat-a. Kako tvrdi, projekt “La Pista 500” također otvara novi put industrijskoj povijesti, koja pozdravlja i interpretira najaktualnije ekološke vrijednosti.

Vrt je zamišljen kao suvremeni linearni park s 28 velikih otoka prekrivenih biljkama odabranih prema ekološkim kriterijima, tako da postoje samo biljke iz Pijemonta i susjednih područja, također raspoređene prema sezonskim varijacijama. Za njihov uzgoj usvojene su nove tehnike brige i uzgoja koje su drastično smanjile potrošnju vode i gnojiva, što je diktirano kriterijima održivosti.

Stoga, kad se idući put nađete u Torinu nikako ne propustite izlet na ovu povijesnu zgradu s danas nešto drugačijim značenjem. 
FOTO: UNSPLASH