LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Proslava Božića u svijetu

10 otkačenih božićnih tradicija diljem svijeta

Spaljivanje divovske slamnate koze, traženje božićnog krastavca i stavljanje u jaslice figuru osobe koja obavlja veliku nuždu, samo su neki od pomalo neobičnih božićnih običaja u svijetu.

Spaljivanje divovske slamnate koze, traženje božićnog krastavca i stavljanje u jaslice figuru osobe koja obavlja veliku nuždu, samo su neki od pomalo neobičnih božićnih običaja u svijetu.

Božić se u nekim zemljama obilježava na zanimljive načine. Donosimo pregled zabavnih i pomalo otkačenih tradicija koje se vežu uz proslavu Božića širom svijeta.   

Christmas crackers

Christmas crackers mogli bismo prevesti kao božićni prskavci. Radi se o smotuljcima napravljenim od papira te na krajevima omotanim ukrasnim vrpcama tako da izgledaju poput velikih bombona. Svaki kraj primi jedna osoba i vuče. Uz zvuk pucanja, cracker se rasprsne i otkrije mali dar. U njemu se najčešće nalazi kruna od papira ili papirići na kojima pišu vicevi ili prigodne poruke. Ova tradicija vrlo je popularna u Ujedinjenom Kraljevstvu gdje su Christmas crackers nezaobilazan dio božićne večere.  

Božićno rolanje

U prosincu se u nekim gradovima u Venezueli odvijaju noćni ulični festivali (patinatas) u kojima uživaju i odrasli i djeca. Posebnost tih festivala je da se zatvore čitave ulice tako da se djeca mogu slobodno rolati, voziti bicikl ili romobil. Osim tih aktivnosti, često se nude tradicionalna božićna jela i topli napici, a ima i glazbe i plesa.

Paukova mreža na božićnom drvcu

U Ukrajini je jedan od tradicionalnih ukrasa na božićnom drvcu paukova mreža koja obitelji donosi sreću. Naime, prema predaji, jedna siromašna obitelj nije imala čime ukrasiti drvce za Božić. Na božićno jutro zatekli su svoje drvce isprepleteno paukovim mrežama koje su se na suncu pretvarale u zlato i srebro. 

Ukras u obliku paukove mreže

Ukras u obliku paukove mreže, FOTO: Wikipedia

Božićni krastavac

Božićni krastavac zapravo je ukras u obliku krastavca koji se sakrije među grane božićnog drvca. Tkogod ga na božićno jutro prvi pronađe, dobije posebnu nagradu. Podrijetlo ove tradicije nije poznato, ali se često veže uz Njemačku. U posljednjih nekoliko godina božićni krastavci postali su popularni i u SAD-u. 

Pržena piletina za Božić 

Iako zvuči nevjerojatno, u Japanu je vrlo popularno jesti prženu piletinu za Božić. Zahvaljujući marketinškoj kampanji američkog lanca brze prehrane KFC (Kentucky Fried Chicken) 1974. godine u Japanu pod sloganom Kentucky for Christmas, pržena piletina postala je jedan od omiljenih božićnih obroka u toj zemlji.

Spaljivanje divovske slamnate koze

U švedskom gradu Gävle postoji običaj pravljenja divovske slamnate verzije tradicionalne skandinavske božićne figure, julske koze. Taj običaj započet je još 60-ih godina 20. stoljeća, kada su na gradskom trgu napravljene prve slamnate koze. No, one nisu bile dugog vijeka jer su gotovo svake godine slamnatu kozu vandali spalili prije Božića. To je postala svojevrsna tradicija toga grada te se tako svake godine julska koza ili spali, ili se u nju zabije autom, ili na neke druge načine uništi te ona gotovo nikad ne preživi do Božića. 

Slamnata koza u švedskom gradu Gävle

Slamnata koza u švedskom gradu Gävle, FOTO: Wikipedia

Vještica za Sveta tri kralja

U Italiji dobra djeca na blagdan Sveta tri kralja dobiju poklone od vještice Befane. Ona se prikazuje kao dronjava stara žena na metli, a ima i određene sličnosti s Djedom Mrazom. Befana se također spušta u kuću kroz dimnjak te se za nju isto ostavlja hrana kao i za djedicu, ali njoj se ponekad ostavi i vino.

Izrezbarene rotkvice u božićne likove

U gradu Oaxaca u Meksiku 23. prosinca odvija se festival La Noche de rábanos, što bismo mogli prevesti kao Noć rotkvica. Na tome festivalu izlažu se rotkvice izrezbarene u božićne likove. Tako rotkvice poprime oblike Isusa, Josipa i Marije, a osim njih, na festivalu se mogu vidjeti i razni drugi religijski, povijesni i mitološki likovi.

SantaCon

O neobičnom okupljanju ljudi odjevenih u kostime Djeda Mraza, SantaConu, već smo pisali. To je još jedna zabavna božićna tradicija koja se iz SAD-a proširila svijetom. 

El Caganer

Posebna božićna tradicija postoji još od 18. stoljeća u Kataloniji. Za to je područje, naime, karakteristično da se u božićne jaslice, uz uobičajene likove, stavlja i figura zvana El Caganer. Radi se o keramičkoj figuri osobe koja obavlja veliku nuždu. Tradicionalna figura prikazuje katalonskog seljaka prepoznatljive crvene kape, u čučnju, spuštenih hlača i gole pozadine. Međutim, u tome položaju prikazuju se i brojne poznate osobe, kao što su političari, nogometaši i umjetnici. Iako nepoznatog podrijetla, ova tradicija je i danas vrlo popularna u Španjolskoj.

El Caganer

El Caganer, FOTO: Imgur

FOTO: SPARKLY KATE/FLICKR