LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Prilika za putovanje i stjecanje bogatog iskustva

Sve o Erasmus+ projektima: „Erasmus+ projekti iskustva su koja ćete pamtiti za život i bilo bi šteta ne iskoristiti tu priliku!”

U razgovoru s Lanom Jošt iz Outward Bound Croatia dobili smo informacije iz prve ruke o tome kako nastaju Erasmus + projekti, za koga oni jesu, kako svatko može pronaći nešto za sebe i na posljetku koliko nas oni zapravo životno obogaćuju.

U razgovoru s Lanom Jošt iz Outward Bound Croatia dobili smo informacije iz prve ruke o tome kako nastaju Erasmus + projekti, za koga oni jesu, kako svatko može pronaći nešto za sebe i na posljetku koliko nas oni zapravo životno obogaćuju.

U svrhu prilagodbe sadržaja na portalu osobama s invaliditetom, u sklopu projekta SIMS – Socijalna inkluzija mladih kroz Studentski.hr izrađena je cjelovita audio verzija članka.

Ako ste ikada sudjelovali na nekom Erasmus + projektu, onda ste vjerojatno već upoznati s atmosferom, prilikama, izazovima, ekipom i iskustvom kojeg tamo steknete i razvijate. No, ako se još niste susretali s ovakvom vrstom razmjene ili vas zanima više, u ovom vam članku donosimo sve o procesu formiranja jednoga programa, načina funkcioniranja, znanja i stečenih vještina, ali i kako vam baš ovakvi projekti mogu pomoći u spoznaji čime biste se voljeli baviti u budućnosti i kojim smjerom krenuti.  

U razgovoru s hrvatskom neprofitnom organizacijom Outward Bound Croatia, koji se bave provođenjem programa iskustvenog učenja u prirodi, došli smo do odgovora na postavljena pitanja. 
 
Ako ste student, već ste sigurno upoznati s Erasmus programom i sličnim aktivnostima u sklopu Europske unije. Ono po čemu se ovakvi projekti razliku od klasične razmjene je sljedeće. Kako je navedeno na portalu EU Fondova, Erasmus+ najveći je program Europske unije usmjeren na jačanje znanja i vještina te povećanje zapošljivosti europskih građana, kao i unaprjeđivanju obrazovanja, osposobljavanja te rada u području mladih i sporta.

Prvi projekti pokrenut je 2014. godine te je ugovor bio sklopljen do 2020. godine. Nakon uspješnih rezultata i zadovoljnih mladih, tijela Europske unije odlučila su ne samo produžiti ugovor od 2021. do 2027. godine, nego i udvostručiti budžet. Tako u sve projekte u ovom razdoblju Europska unija ulaže 26,2 milijardi eura. U ovom razdoblju, kako se ističe na službenim stranicama Europske komisije, programi imaju snažni fokus na socijalnu inkluziju, zelene i digitalne tranzicije i promociju uključivanja mladih u demokratizaciju.

No, kako Erasmus+ projektima postići te ciljeve? Teme, odnosno koncept svakog projekta osmišljava se na različite načine. Više o izradi Erasmus+ projekata objašnjava Lana Jošt iz OBC-a. Dodaje i gdje pronaći aktualne projekte.

– Teme se u pravilu osmišljavaju s mladima, dakle osluškuju se potrebe i problemi mladih i aktualni izazovi u društvu u Europi ali i šire, a mladi se uključuju ili od same početne faze, prilikom razvoja ideja za projekte, planiranja programa ili po odobravanju projekta za financiranje te najčešće saznaju za projekte putem društvenih mreža, grupa na Facebooku te direktno preko organizacija koje provode projekte. – objašnjava. 

Često se misli kako su Erasmus+ projekti namijenjeni samo studentima, no u njima se mogu pronaći i drugi mladi – od onih koji su završili fakultet, do srednjoškolaca, kao i do nezaposlenih mladih

– Svatko se može pronaći u Erasmus+ projektima za mlade, lepeza tema je uistinu široka, od digitalnih vještina, ljudskih prava, socijalne inkluzije, sporta i zdravlja, zaštite okoliša i klime, te mnoge druge. – dodaje Lana Jošt.


Erasmus+ projekti u praksi


Erasmus+ projekti, saznajemo, traju do deset dana, s ponekim iznimkama kada projekti traju tri tjedna, odnosno 21 dan. Deset dana dovoljno je kratko razdoblje da si svatko može priuštiti odmor od obaveza, a opet je dovoljno dugo da se upozna nova država, kultura, ljudi, običaji te da se stekne korisno iskustvo i nešto nauči. 

– Razmjene mladih otvaraju horizonte, razvijaju važne životne vještine mladih, ključne kompetencije, a ovisno o tematici projekta i mogućnost učenja i stjecanja iskustava iz specifičnih područja, sve u motivirajućem pozitivnom internacionalnom okruženju mladih iz raznih zemalja kroz neformalno i formalno učenje.  Naravno, prednost je što su svi troškovi sudjelovanja pokriveni iz sredstava EU, što upravo mladima koji su s manje mogućnosti i ne bi si mogli priuštiti iskustvo putovanja i sudjelovanja u projektima mobilnosti i izvan granica Hrvatske, daje priliku da se uključe i sudjeluju. – objašnjava Lana te ističe da je pristupačnost EU projekata upravo jedna od njihovih glavnih prednosti.

Kako su svi troškovi puta pokriveni, tako je pokriven i smještaj i hrana. Smještaj često bude u nekom velikom prostoru, malo izvan grada, koji je adekvatan za ugostiti do 30 ljudi, što je ujedno i prosječan broj sudionika. U sklopu toga objekta, sudionici dobiju ručak, doručak i večeru. Iz iskustva osoba koje su sudjelovale na Erasmus+ projektima doznajemo da je to obično i dovoljno, odnosno da van tih okvira nije ni potrebno trošiti previše novca – eventualno ih možete potrošiti u šetnji gradom ili odlaskom do trgovine.

Važnost sudjelovanja na ovakvim projektima i razmjenama potiče osobni razvoj i unaprjeđenje osobnih i socijalnih vještina. Ono što možete usvojiti aktivnim sudjelovanjem je organizacija te rad i ponašanje u timu, organizacijske vještine, vještine snalaženja u novim i nepoznatim situacijama, samopouzdanje i inicijativa, prezentacijske vještine te mnoge druge.

Ovakve vještine, osim što su korisne u svakodnevnom životu, poželjne su i na tržištu rada, a kroz fakultet ih možda nećete imati priliku usvojiti. O tome kako vas ovakvi projekti mogu pripremiti za buduću karijeru, također smo razgovarali s organizacijom Outward Bound Croatia.

– Erasmus+ projekti doprinose povećanju zapošljivosti mladih, jer razvijaju takozvane vještine zapošljivosti, jačaju mlade za njihov ulazak u tržište rada, a i samim navođenjem i opisom projekata na kojima su sudjelovali u svojim životopisima, mlade se osobe odmah istaknu u odnosu na druge kandidate koji takva iskustva nemaju iza sebe. Za svako zanimanje i zvanje ovakva su iskustva korisna u smislu jačanja konkurentnosti na tržištu rada. – objašnjavaju.


Gdje pronaći Erasmus+ projekt za sebe?


Priliku za sudjelovanje u Erasmus+ projektima nude mnoge organizacije, a u nastavku navodimo nekoliko Facebook grupa preko kojih možete pronaći projekt za sebe i uputiti se na Erasmus+ razmjenu mladih: Erasmus Plus Projects, Erasmus+ Croatia, Erasmus+ Youth Exchanges, Erasmus+ projects i ErasmusPlus Croatia

Sve ove grupe imaju veliki broj članova i bogat popis nadolazećih projekata i razmjena mladih. Idealan projekt za sebe možete pronaći čitajući Infopack koje organizacije objavljuju iz poziv na sudjelovanje. Infopack je prezentacija odnosno PDF dokument koji sadrži sve bitno o projektu. Podaci se odnose na broj sudionika, raspored zadataka, specifične teme kojima se projekt bavi, informacije o prijevozu, predviđen budžet specifičan za zemlju u kojoj se projekt odvija, kao i sve ostale informacije o projektu. U nastavku donosimo primjer jednog dobrog Infopacka.  
   
U Hrvatskoj se velik broj organizacija bavi Erasmus+ projektima, a svakako treba spomenuti Outward Bound Croatia, NGO Meraki, Institute of Youth Power NGO, AIESEC u Hrvatskoj i druge. 
 
Lana iz Outward Bounda ističe kako izgleda organizacija Erasmus+ projekata iz njihove perspektive. 

 – Na svim našim programima radi iskusni tim stručnjaka u području rada s mladima i iskustvenog učenja, uz podršku naših lokalnih i internacionalnih volontera koje uključujemo u naš rad kroz EU program volontiranja Europske snage solidarnosti. Ključan dio je i širenje učinaka projekata od strane uključenih mladih i njihovih organizacija i nakon provedbe samog programa, u njihovim zemljama i lokalnim zajednicama, prenošenje stečenih znanja i iskustava i motiviranje drugih mladih da se odvaže i doprinesu promjeni u društvu. – objašnjava.


Kada jednom odete na Erasmus+ projekt – više nećete poželjeti stati s prijavama


Sudjelovanje na Erasmus+ razmjenama mladih zvuči kao idealna prilika – uz pokrivene troškove, mladi imaju priliku putovati, upoznati ljude iz drugih zemalja, stjecati korisna iskustva i obogatiti svoje svjetonazore. Ipak, mnogi se nikada ne odlučuju na prijavu na projekt jer ih je strah odlaska u nepoznato, jer ih je strah da se neće uklopiti ili jer ne znaju što ih čeka. Za sve koji oklijevaju, Lana ima riječi ohrabrenja:

– Za sudjelovanje u Erasmus+ projektima uistinu nema prepreka, samo se potrebno informirati i uključiti, javite se organizaciji koja provodi ovakve projekte u vašoj zajednici, gradu, općini ili iz bilo kojeg drugog dijela Hrvatske, geografska udaljenost nije problem. Erasmus+ projekti su definitivno iskustva koja ćete pamtiti za život i bilo bi šteta ne iskoristiti tu priliku. – poručuje mladima. 

Dodaje kako se za sva ostala pitanja prije samog odlaska možete javiti njihovoj organizaciji, kao i drugim organizacijama koje provode Erasmus+ projekte kako biste se dodatno informirali i pripremili na ono što vas čeka.

Prvi Erasmus+ projekt na koji se uputite uvijek je nepoznanica, svaki sljedeći je već lakši, a ono s čime ćete se upoznati i što ćete sve doživjeti već na jednom projektu, bit će nezaboravno. Znamo iz vlastitog iskustva – tada više nećete poželjeti stati s prijavama.
 
Članak je nastao u sklopu projekta SIMS – Socijalna inkluzija mladih kroz Studentski.hr, koji udruga Centar za razvoj mladih provodi u partnerstvu s udrugom Pragma, a sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda. Dodijeljeno mu je ukupno 1 400 000 kuna.
Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Centra za razvoj mladih.
FOTO: PRIVATNA ARHIVA