LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Natječaj CERM-a i Pragme

Produljen natječaj za sudjelovanje na projektu SIMS; uključenim studentima isplatit će se novčana naknada

Produljen je natječaj sudjelovanje u projektu SIMS, odnosno za pohađanje Novinarske akademije i pisanje članaka za portal Studentski.hr. Odabranim studentima/studenticama prvostupnicima novinarstva i studentima diplomskog studija novinarstva isplatit će se naknada u bruto iznosu od 4372,73 kune.

Produljen je natječaj sudjelovanje u projektu SIMS, odnosno za pohađanje Novinarske akademije i pisanje članaka za portal Studentski.hr. Odabranim studentima/studenticama prvostupnicima novinarstva i studentima diplomskog studija novinarstva isplatit će se naknada u bruto iznosu od 4372,73 kune.

Centar za razvoj mladih u partnerstvu s udrugom Pragma produljio je natječaj za sudjelovanje u projektu SIMS – Socijalna inkluzija mladih kroz Studentski.hr za 15 sveučilišnih prvostupnika novinarstva (studenata diplomskog studija novinarstva).

Obveze i pogodnosti za uključene studente

Uključeni studenti imat će obavezu sudjelovati na Novinarskoj akademiji, odnosno na minimalno sedam od deset predviđenih susreta, koja će obuhvatiti edukacije i radionice vezane uz socijalnu isključenost mladih i jačanje novinarskih kompetencija za izvještavanje o ranjivim skupinama. Sudjelovanje na edukacijama, koje će se odvijati uživo, bit će moguće uz predočenje valjane EU digitalnu COVID potvrde. 

Studenti će imati obavezu sudjelovati i na minimalno dvjema konzultacijama s članovima projektnog tima (predstavnicima udruge CERM). Nakon toga studenti će napisati 4 članka duljine od minimalno 5 kartica teksta namijenjenih povećanju vidljivosti i socijalnom isključivanju ranjivih skupina, a koji će se premijerno objaviti na portalu Studentski.hr.

Uključenim studentima za angažman na projektu isplatit će se naknada u bruto iznosu od 4372,73 kune (preko vlastitog studentskog ugovora).

Planirane edukacije, konzultacije i kreiranje članaka održat će se od listopada 2021. do siječnja 2022. Točni termini i rokovi naknadno će se definirati u dogovoru s predstavnicima CERM-a.

Proces prijave 

Prijave se zaprimaju na e-adresi info@cerm.hr s naznakom Prijava za sudjelovanje u SIMS-u. Potrebno je priložiti:
  • potvrdu o stečenom akademskom nazivu (završen preddiplomski sveučilišni studij novinarstva)
  • životopis
  • motivacijsko pismo.
Prijave su otvorene do popunjenja kapaciteta, a najkasnije do 17. listopada. Odluku o odabiru studenata druge Novinarske akademije CERM će objaviti na svojim mrežnim stranicama te će obavijestiti prijavljene studente. 

O projektu

Centar za razvoj mladih 1. rujna 2020. započeo je s provedbom projekta SIMS – socijalna inkluzija mladih kroz Studentski.hr. Tijekom 24 mjeseca, koliko projekt traje, osnažuju se studenti diplomskog studija novinarstva, kao budući medijski djelatnici, za kvalitetnije izvještavanje o nezaposlenim mladima radi suzbijanja njihove socijalne isključenosti. Projekt se provodi u partnerstvu s udrugom Pragma, a sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda. Dodijeljeno mu je ukupno 1 400 000 kuna.

Problem nezaposlenosti mladih jedan je od gorućih problema u cijeloj Europskoj uniji, a uzroci stopa nezaposlenosti mladih ne potječu iz njihove generacijske specifičnosti, već odražavaju stanje potražnje za radom. Drugim riječima, nalaze se u nepovoljnom položaju zbog premalog broja novih radnih mjesta, a slabije su konkurentni za određenu poziciju zbog saturiranosti tržišta rada kandidatima s bogatijim radnim iskustvom. Kako nacionalne politike mogu samo dijelom odgovoriti na potrebe nezaposlenih mladih, Centar za razvoj mladih ovim će projektom poticati osvještavanje šire javnosti – kako samih mladih tako i poslodavaca – o utjecaju koju njihova nezaposlenost ostavlja na njihov položaj u društvu, odnosno kako ih ona dovodi u stanje socijalne isključenosti. Javnost bi u konačnici trebala postati osjetljivija na ovaj problem, a njezinom senzibilizacijom potaknut će se pozitivne promjene ka njegovu rješavanju. S obzirom na to da je stopa rizika od siromaštva prema najčešćem statusu aktivnosti osobe najviša kod nezaposlene osobe i iznosi 42,9%, strateško područje zapošljavanja i pristupa zapošljavanju jedno je od značajnijih, a njime se može doprinijeti smanjenju stope rizika od siromaštva – stoji u Strategiji borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti u Republici Hrvatskoj. Vođen time, SIMS će raditi upravo na novim načinima povećanja njihove zaposlenosti.

Mediji, odnosno medijski djelatnici, važan su čimbenik u podizanju svijesti javnosti. Međutim, oni su danas izloženi velikom broju informacija i ozbiljnim vremenskim pritiscima. Ograničen vremenski rok za plasman sadržaja potiče kako posuđivanje sadržaja tako i sadržaj upitne kvalitete, odnosno sadržaj neosjetljiv na marginalizirane skupine. Kod uključenih novinara projekt SIMS tu će činjenicu promijeniti.
Za sadržaj ovog natječaja odgovoran je isključivo Centar za razvoj mladih.
FOTO: CERM