LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
SIMS – Socijalna inkluzija mladih kroz Studentski.hr

Novinarska akademija: Uskoro prva edukacija na temu mladih – primatelja naknada iz sustava socijalne skrbi

Studente diplomskog studija novinarstva Pragma će na početku Novinarske akademije informirati o položaju mladih unutar sustava socijalne skrbi na lokalnoj, područnoj i nacionalnoj razini.

Studente diplomskog studija novinarstva Pragma će na početku Novinarske akademije informirati o položaju mladih unutar sustava socijalne skrbi na lokalnoj, područnoj i nacionalnoj razini.

Ovog mjeseca počinje prva od dviju planiranih Novinarskih akademija u sklopu projekta SIMS – Socijalna inkluzija mladih kroz Studentski.hr. Prva edukacija na temu Mladi – primatelji naknada iz sustava socijalne skrbi središnje države i JLPS-a održat će se online, na platformi Zoom, a zakazana je za 26. ožujka od 9 do 17 sati. 

Edukaciju izvodi udruga Pragma, koja je partner Centru za razvoj mladih u provedbi ovoga projekta. 

– Ciljevi su edukacije informirati sudionike o položaju mladih unutar sustava socijalne skrbi na lokalnoj, područnoj i nacionalnoj razini, o načinu financiranja sustava, upoznati sudionike s europskim i nacionalnim zakonodavnim i strateškim okvirom, upoznati sudionike s glavnim socioekonomskim obilježjima mladih te raspraviti o najboljim metodama vođenja razgovora s mladima – korisnicima naknada koji je sukladan pravilima struke, nediskriminacijski i usmjeren na zaštitu ljudskih prava, upoznati sudionike s najčešćim kršenjem ljudskih prava korisnika socijalnih naknada i načinima suzbijanja diskriminacije u medijima. – ističu iz Pragme.

Novinarska akademija obuhvaća još 9 edukacija koje će se realizirati do kraja srpnja. Uz to što će sudionici kroz njih jačati svoje novinarske kompetencije, pomnije će se upoznati s problematikom socijalno isključenih i drugih ranjivih skupina o kojima će paralelno izvještavati na portalu Studentski.hr. 

Konkretno, educirat će se još o utjecaju nezaposlenosti na mentalno zdravlje mladih, specifičnoj problematici hrvatskog tržišta rada, o mladim nezaposlenim i neaktivnim osobama, o mladim osobama u riziku za razvoj ili koje se već nalaze u statusu nezaposlenosti i nepohađanja obrazovanja i osposobljavanja ili su rano napustili obrazovanje, o mladima s problemima u ponašanju, s problemima mentalnog zdravlja i osamostaljivanja (separacija od roditelja). 

Nedavno je zatvoren natječaj za studente diplomskog studija novinarstva koji će pohađati Akademiju. Primljeno je njih 15 koji su zadovoljili sve propisane uvjete, a novi krug, odnosno prijave na drugi ciklus edukacija otvorit će se najesen. Oni će kao (budući) medijski djelatnici, odnosno kao važan čimbenik u podizanju svijesti javnosti, raditi na plasmanu sadržaja osjetljivog na marginalizirane skupine te će sudjelovati u osvještavanju šire javnosti o gorućim problemima mladih i poticanju pokretanja inicijativa za njihovo rješavanje. 

Podsjetimo, Centar za razvoj mladih 1. rujna 2020. započeo je s provedbom dvogodišnjeg projekta SIMS – socijalna inkluzija mladih kroz Studentski.hr. Projekt se provodi u partnerstvu s udrugom Pragma, a sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda. Dodijeljeno mu je ukupno 1 400 000 kuna.

 
Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Centra za razvoj mladih.