LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Projekt SIMS

Novinarska akademija: Pragma održala edukacije o nezaposlenosti mladih i ranjivim skupinama mladih

Studenti diplomskog studija novinarstva stekli su nova znanja koja će doprinijeti kvaliteti njihova izvještavanja o marginaliziranim skupinama.

Studenti diplomskog studija novinarstva stekli su nova znanja koja će doprinijeti kvaliteti njihova izvještavanja o marginaliziranim skupinama.

U tijeku je druga od dviju Novinarskih akademija projekta SIMS – Socijalna inkluzija mladih kroz Studentski.hr u sklopu koje se održava deset edukacija namijenjenih studentima diplomskog studija novinarstva koji su prethodno stekli naziv sveučilišnog prvostupnika novinarstva. 

Proteklog su tjedna, u petak, 10. prosinca, i u subotu, 11. prosinca, održane šesta i sedma edukacija, a održala ih je udruga Pragma, projektni partner CERM-a na projektu SIMS.

Šestu edukaciju pod nazivom Mladi s problemima u ponašanju, s problemima mentalnog zdravlja i osamostaljivanja (separacija od roditelja) održale su magistra psihologije Marija Granić i magistra socijalnog rada Adrijana Hadžić iz udruge Pragma. 

Studenti su se tijekom edukacije informirali o mladima s problemima u ponašanju i problemima mentalnog zdravlja, a predavačice su prikazale različite modele rada s mladima te sustavom skrbi za mlade u Hrvatskoj. Također, ukazale su na važnost socijalnog uključivanja mladih kojima zbog problema s mentalnim zdravljem i problema u ponašanju prijeti marginalizacija, siromaštvo i beskućništvo, ukazale su na stambene probleme mladih u Hrvatskoj i prepreke koje se pojavljuju pri ostvarivanju stambenih prava te su prikazale primjere dobre prakse u radu s mladima i omogućile uvid u životne situacije mladih koji žive u nepovoljnim uvjetima ili okolnostima.

Petu edukaciju pod nazivom Mlade osobe u riziku za razvoj ili koje se već nalaze u statusu nezaposlenosti i nepohađanja obrazovanja i osposobljavanja, ili su rano napustili obrazovanje održala je Adrijana Hadžić, mag. socijalnog rada, iz udruge Pragma. 

Na toj su se edukaciji medijski djelatnici upoznali s pojavnosti osoba između 15. i 24. godine koje su nezaposlene, nisu u obrazovanju ili osposobljavanju (NEET) i osoba koje su rano napustile obrazovanje (ESL). 

Novinarska akademija obuhvaća ukupno 10 edukacija od studenog do siječnja. Uz to što sudionici  – studenti diplomskog studija novinarstva – kroz njih jačaju svoje novinarske kompetencije, pomnije se upoznaju s problematikom socijalno isključenih i drugih ranjivih skupina o kojima će uskoro izvještavati na portalu Studentski.hr. 

Iduća edukacija u sklopu druge Novinarske akademije zakazana je za srijedu, 15. prosinca, pod nazivom Novi pristupi medijskom izvještavanju.

Centar za razvoj mladih 1. rujna 2020. započeo je s provedbom dvogodišnjeg projekta SIMS – socijalna inkluzija mladih kroz Studentski.hr. Projekt se provodi u partnerstvu s udrugom Pragma, a sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda. Dodijeljeno mu je ukupno 1 400 000 kuna.
Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Centra za razvoj mladih. 
FOTO: UNSPLASH