LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Drugo izdanje konferencije za mlade poduzetnike u organizaciji AIESEC-a u Zagrebu

Približavanje poduzetništva u poljoprivredi i sinergije

Drugo izdanje konferencije za mlade poduzetnike u organizaciji AIESEC-a u Zagrebu „Business Future in Croatia” ostvareno je 14. siječnja u Zagrebu. Panelisti su bili profesionalci s vodećih pozicija hrvatskih tvrtki i OPG-ova koji se bave poljoprivredom ili korištenjem resursa iz poljoprivrednog sektora. 

Drugo izdanje konferencije za mlade poduzetnike u organizaciji AIESEC-a u Zagrebu „Business Future in Croatia” ostvareno je 14. siječnja u Zagrebu. Panelisti su bili profesionalci s vodećih pozicija hrvatskih tvrtki i OPG-ova koji se bave poljoprivredom ili korištenjem resursa iz poljoprivrednog sektora. 

Tema konferencije bila je Sinergija velikih i malih poduzeća o kojoj je raspravljano u dvije panel-rasprave. Posjetitelji su mogli čuti iskustva od osnivanja OPG-a, širenja na tržištu pa sve do uključivanja digitalnih tehnologija i sinergija. Fokus je također stavljen na suradnju između panelista i posjetitelja koji su direktno mogli potražiti savjet i primijeniti znanje iz panela na radionici case studyja

Prva rasprava Kako velike tvrtke i OPG-ovi mogu zajedno na tržište s moderatorom Stjepanom Miletićem ugostila je Krunoslava Bešvira iz Podravke, Antoniju Šoštarić iz AGRIVI-ja, Leticiju Hrenković iz Agrokluba te Ana-Mariju Špicnagel iz IPS Konzaltinga. Na panelu spomenule su se mnoge aktualne teme iz poljoprivrede – digitalizacija u sektoru, poteškoće s kojima se svi susreću neovisno o veličini poduzeća, zastarjelo hrvatsko zakonodavstvo i potreba za boljim i opširnijim educiranjem mladih poduzetnika i poljoprivrednika. Panelisti su ušli u raspravu o prilikama koje postoje, ali zbog iseljavanja, još nedovoljno velike želje mladih za karijerom u poljoprivrednom sektoru i problema da se ne može ostvariti željeni profit kao novopokrenuti OPG ako se nudi ono što i većina na tržištu. Citat s kojim možemo rezimirati raspravu jest Bez sinergije nema nas”. I velike tvrtke i mali poduzetnici i OPG-ovi mogu postojati skupa na istom tržištu gdje si međusobno pomažu raznorazne sinergije u poslovanjima.

Druga panel rasprava Hrvatska je više od nogometa, mora i plaža uz moderatora Željka Rihu ugostila je Luku Jureška iz Submarine lanca burgera, Gorana Vrabeca iz Volim ljuto, Nikolinu Novinić iz obrta Destinova i Ivana Lauca iz plodovi.hr. Panelisti su gradili raspravu na tome kakvi su im bili početci u poslovanju, kako su došli do uspjeha i vrijednosti koje je potrebno imati kako bi se moglo osnovati i zadržati profitabilno poslovanje koje daje opipljivo iskustvo i zadovoljstvo. Nazivom panela željelo se svratiti pažnju kako Hrvatska ima vrijedne sektore koji koriste i ulaze u partnerstva s malim poduzetnicima u poljoprivredi, a nisu primarno fokusirani na ljetni turizam. Sinergija o kojoj su pričali vezana je za brigu prema kvalitetnom i potpunom iskustvu – nabava direktno od OPG-ova smatra se vrjednijim proizvodom u očima pružatelja usluge i klijenta. 

Konferencija je uz temu sinergije poduzeća dobila novu vrijednost pred zatvaranjem konferencije kada su se sudionici, nakon odslušanih panel rasprava, mogli i sami okušati u razvoju hipotetskog OPG-a. Dan je zadatak problematike te su sudionici, podijeljeni u grupe, mogli biti maštoviti i ući u razmišljanje koje imaju panelisti i primjenom znanja s panela odgovoriti na pitanja. Svi timovi imali su priliku prezentirati svoja rješenja i ideje pred panelistima koji su pružili povratne informacije i komentare te su odabrali i prva tri mjesta koja su pružila najbolje rješenje, a nagrađeni su poklonima sponzora konferencije.

Konferencija je nastavak pilot-projekta kojega je krajem 2021. uspješno proveo AIESEC u Zagrebu i Osijeku, a krajem 2022. uz Osijek, organiziranju konferencije pridružio se i lokalni tim AIESEC-a u Zadru. Uz konferenciju Business Future in Croatia, lokalni timovi AIESEC-a u Hrvatskoj rade na konferenciji Youth speak forum te projektima Global Classroom i Code Away, koje izvršavaju strani praktikanti. Udruga AIESEC najveća je globalna neprofitna i nevladina studentska organizacija koja u Hrvatskoj postoji od 1953. godine. Cilj joj je izgradnja potencijala i vještina ključnih za unapređenje mladih te je rad AIESEC-a priznat od strane UN-a.