LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Znate li što se danas obilježava i zašto je to od izrazite važnosti? 

Pismenost je jedna od ključnih kompetencija potrebnih za napredovanje u životu, ali i za cjeloživotno učenje.

Pismenost je jedna od ključnih kompetencija potrebnih za napredovanje u životu, ali i za cjeloživotno učenje.

Međunarodni dan pismenosti svake se godine obilježava 8. rujna s ciljem podsjećanja međunarodne zajednice na status pismenosti i obrazovanja odraslih na globalnoj razini. Ideja o obilježavanju ovog dana potječe još od rujna 1965. godine, odnosno od Svjetske konferencije ministara obrazovanja u Teheranu, čija je tema bila iskorjenjivanje nepismenosti. 
 

„Osnovno shvaćanje pismenosti prvenstveno podrazumijeva kompetencije u području čitanja i pisanja, a ponekad i računanja. Iako se precizna definicija pismenosti razlikuje od zemlje do zemlje, danas ona obuhvaća mnoge više te vrlo često, uz vještine pisanja, čitanja i računanja, uključuje i osposobljenost za čitanje s razumijevanjem, vještine komuniciranja, znanja stranih jezika i korištenja suvremenih informacijskih i komunikacijskih tehnologija, osposobljenost za rješavanje problema, vještine i spremnosti za timski rad, prihvaćanje drugih i drukčijih te osposobljenost za trajno učenje.“ – stoji na stranici Cjeloživotno učenje.


Zašto je važno biti pismen?


Pismenost je zasigurno obuhvaća jedno od temeljnih znanja i vještina potrebnih za cjeloživotno učenje. UNESCO je pokrenuo ovu inicijativu jer je pismenost između ostalog temeljno ljudsko pravo.
 

„Pismenost u svim svojim dimenzijama donosi korist pojedincu i društvima, utječe na rast samopouzdanja, osnažuje za individualnu i kolektivnu akciju, oslobađa kreativnost i osposobljava za kritičku refleksiju stvarnosti. Također, političke i kulturne koristi te koristi u područjima poput obrazovanja, ekonomije, očuvanja zdravlja, reprodukcije i ravnopravnosti spolova jasno su vezane uz podizanje razine pismenosti.“ – stoji u objavi.

FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA, ILUSTRACIJA