LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Židovi su na današnji dan dobili svoju davno izgubljenu državu

Godine 1948. Izrael je proglašen državom. Židovi koji su dugi niz godina proveli u tuđini napokon su ostvarili svoju državu, no osamostaljenje Izraela rezultiralo je i mnogim nemirima.

Godine 1948. Izrael je proglašen državom. Židovi koji su dugi niz godina proveli u tuđini napokon su ostvarili svoju državu, no osamostaljenje Izraela rezultiralo je i mnogim nemirima.

Na današnji dan prije točno 71 godinu Izrael je postao država, a mnogi Židovi nakon dugo godina provedenih u emigraciji napokon su dobili svoju izgubljenu državu.

Nakon stradanja Židova u Drugom svjetskom ratu Generalna skupština UN-a odlučila je u listopadu 1947. godine da se u Palestini stvore arapska i židovska država s Jeruzalemom kao slobodnim gradom pod upravom UN-a. Takva odluka pogoršala je arapsko-židovske odnose koji se do danas nisu izgladili. Prestankom britanskog mandata u Palestini Židovsko narodno vijeće proglasilo je 14. svibnja 1948. godine samostalnu državu Izrael. Ime je dobila prema počasnome biblijskom nazivu patrijarha Jakova, praoca Izraelaca, koji je prešao na njegove potomke i cijeli narod. Priznali su je SAD i SSSR, a arapske zemlje (Egipat, Irak, Libanon, Saudijska Arabija, Sirija i Transjordanija) odmah su je napale i time je započeo već dobro poznati Arapsko-izraelski sukob.

Izrael formalno nema ustav u jednome dokumentu već se politički i pravni sustav države temelji na Deklaraciji o utemeljenju (1948) te na većem broju osnovnih zakona. Predsjednik je na čelu države, izvršnu vlast ima Vlada. Zakonodavnu vlast obavlja jednodomni parlament (Kneset), a Vrhovni sud ima najvišu sudbenu vlast. Suce Vrhovnoga suda imenuje predsjednik države na doživotni mandat. Novčana je jedinica novi šekel.

Izraelska tržišna ekonomija tehnološki je visoko razvijena s pretežno privatnim vlasništvom i sa snažnim državnim intervencionizmom. Izrael ima koristi od visoko kvalificirane radne snage i jedna je od najobrazovanijih zemalja svijeta s obzirom na postotak građana koji imaju visok stupanj obrazovanja. Ova država ima najviši životni standard na Bliskom istoku i jedan od najviših životnih standarda u svijetu.