LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Zanimljive činjenice o Eurosongu

Na prvom je Eurosongu, održanom na današnji dan 1956. godine, sudjelovalo sedam zemalja, dok se na jučerašnjem, 60. po redu, natjecalo njih 27. Znate li tko je pobijedio?

Na prvom je Eurosongu, održanom na današnji dan 1956. godine, sudjelovalo sedam zemalja, dok se na jučerašnjem, 60. po redu, natjecalo njih 27. Znate li tko je pobijedio?

Natjecanje za pjesmu Eurovizije (Eurovision Song Contest ili skraćeno Eurosong) godišnje je televizijsko-glazbeno natjecanje prvi puta održano 24. svibnja 1956. godine u švicarskom gradu Luganu. Natjecanje je osmišljeno po uzoru na glazbeni festival Sanremo s ciljem povezivanja i suradnje među europskim državama. U početku su se mogle natjecati samo države članice Europske televizijske unije (EBU) pa je na prvom natjecanju sudjelovalo samo sedam država. Prvim je pobjednikom bila zemlja domaćin Švicarska.

Danas na natjecanju mogu sudjelovati sve europske države, ako se drže nekoliko ključnih pravila. Svaka zemlja predstavlja se s jednom pjesmom. Pjesme se mogu izvoditi na materinskom ili na engleskom jeziku. Pobjednika određuju gledatelji svojim glasovanjem. Zemlja koja primi najviše glasova pobjeđuje te organizira natjecanje sljedeće godine Eurosong je upravo jučer, 23. svibnja, ušao u Guinnessovu knjigu rekorda kao godišnje televizijsko-glazbeno natjecanje s najdužom tradicijom. Povodom toga navedeni su i neki drugi njegovi rekordi.

Ukupno je više od 1400 pjesama izvedeno na Eurosongu. Posljednjih nekoliko godina oko 180 milijuna gledatelja širom svijeta prati ovo natjecanje. Irska je odnijela najviše pobjeda na Eurosongu, čak njih sedam! S druge strane, Norveška je čak jedanaest puta završila na posljednjem mjestu. Najmlađa izvođačica na Eurosongu je Sandra Kim iz Belgije koja je imala samo trinaest godina kada je pobijedila 1986. godine Najstariji izvođač, Emil Ramsauer, imao je čak 95 godina kada je 2013. nastupao za Švicarsku.

Iako su brojni izvođači nakon sudjelovanja na Eurosongu u potpunosti zaboravljeni, nekoliko njih je ipak steklo svjetsku slavu koja je trajala godinama. To su, na primjer, švedska grupa ABBA koja je pobijedila 1974. godine te Céline Dion koja je pobijedila za Švicarsku 1988. godine Jedini pobjednik s hrvatskih prostora na Pjesmi Eurovizije bila je, 1989. godine, zadarska grupu Riva s pjesmom Rock me.

S obzirom na to da je prošle godine u Kopenhagenu pobijedila Austrija s pjesmom Conchite Wurst, ovogodišnji, jubilarni 60. Eurosong, održan je u Beču. U finale je ušlo ukupno 27 zemalja, a pobijedio je švedski predstavnik Måns Zelmerlöw s pjesmom Heroes.

FOTO: FLICKR