LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

VIDEO: Svijet neiskvarenošću i šarmom počeo osvajati najpoznatiji skitnica

Crni polucilindar, štap, crni brčići, istrošeno odijelo i simpatični čovječuljak koji ih nosi. Pogađate – riječ je o Charlieju Chaplinu.

Crni polucilindar, štap, crni brčići, istrošeno odijelo i simpatični čovječuljak koji ih nosi. Pogađate – riječ je o Charlieju Chaplinu.

Na današnji je dan 12. travnja 1915. prvi put prikazan film Charlieja Chaplina Skitnica (The Tramp), jedan u nizu filmova o ovom simpatičnom liku koji je postao kultnim likom čitave ere nijemoga filma. Skitnica se smatra prvim Chaplinovim klasikom, a priča je to o neočekivanom heroju koji spašava farmerovu kćer od grupe razbojnika.

– A tramp, a gentleman, a poet, a dreamer, a lonely fellow, always helpful of romance and adventure.

Riječi su to kojima je Charlie Chaplin (Charles Spencer Chaplin) u autobiografiji opisao svoj lik. I doista, vjerujemo da ga svi pamtimo kao takvoga – skitnicu, ali uvijek džentlmena, moralnu vertikalu, simpatičnoga, nespretnoga i romantičnoga, ali i uvijek nesretno zaljubljenoga. Izvor inspiracije možemo pronaći u Charlijevom privatnom životu i njegovim ranim pokušajima ostarivanja karijere u filmskoj indrustriji. Zbog problematične obiteljske situacije bio je primoran raditi kojekakve poslove kako bi skrbio o sebi i svojoj obitelji. O tom je dijelu života zapisao:

I (was) newsvendor, printer, toymaker, doctor's boy, etc., but during these occupational digressions, I never lost sight of my ultimate aim to become an actor (...) So, between jobs I would polish my shoes, brush my clothes, put on a clean collar and make periodic calls at a theatrical agency.

Uskoro se njegov trud itekako isplatio. Do 26. godine života, kada je izdao Skitnicu, Chaplin je bio zvijezda. U 1920-ima njegov je uspjeh još više porastao. Tih je godina napravio filmove Mališan (The Kid, 1921.), Zlatna groznica (The Gold Rush, 1925.) i Cirkus (The Circus, 1928.). godine 1931. objavio je Svjetla velegrada (City Lights), a u njemu je bio zadužen i za glazbu. Uslijedila su velika filmska ostvarenja Moderna vremena (Modern Times, 1936.) i Veliki diktator (The Great Dictator, 1940.). Posljednji je njegov film, ujedno i prvi i jedini u boji, Grofica iz Hong Konga (A Countess from Hong Kong, 1967.).

FOTO: Flickr

Charlie Chaplin svojim je djelom pokazao i dokazao kako je neverbalna komunikacija dovoljna za potpuno razumijevanje, da riječi vrlo često nisu potrebne. Ipak, Chaplin nam je uz svoja savršena ostvarenja u svijetu nijemoga filma ostavio i brojne verbalne životne poruke. Njima je pokazao što znači razumjeti čovjeka i život te što uistinu znači – živjeti.

Pogledajte ovaj kratak Chaplinov film, jedan od prvih u nizu s ovim simpatičnim likom romantičnoga skitnice.

 

FOTO: WIKIMEDIA