LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

VIDEO: Svijet napustio jedan, jedini, neponovljivi The Lizzard King

Njegov kratki život bio je ispunjen buntovništvom, drogom, alkoholom, emocijama, poezijom i glazbom. Svojim je mračnih stihovima, upotpunjenim bendovim specifičnim eklektičnim psihodeličnim zvukom, osvojio brojne obožavatelje rock and rolla odmah prvom pjesmom, a osvaja ih i danas, godinama nakon smrti.

Njegov kratki život bio je ispunjen buntovništvom, drogom, alkoholom, emocijama, poezijom i glazbom. Svojim je mračnih stihovima, upotpunjenim bendovim specifičnim eklektičnim psihodeličnim zvukom, osvojio brojne obožavatelje rock and rolla odmah prvom pjesmom, a osvaja ih i danas, godinama nakon smrti.

Današnji dan obilježio je tragičan događaj koji nikad neće preboljeti istinski ljubitelji dobrog rock and rolla. Dana 3. srpnja 1971. svijet je napustio jedan, jedini, neponovljivi, frontman benda The Doors, pjesnik, tekstopisac i pjevač Jim Morrison. Njegova je smrt značila kraj kratke, ali slavne ere The Doorsa te se, budući da je umro u 27. godini života, pridružio slavnim i nesretnim ličnostima u Klubu 27. Samo godinu dana prije njega slična je sudbina zadesila Janis Joplin i Jimija Hendrixa. Njegov kratki život bio je ispunjen buntovništvom, drogom, alkoholom, emocijama, poezijom i glazbom. Svojim je mračnih stihovima, upotpunjenim bendovim specifičnim eklektičnim psihodeličnim zvukom, osvojio brojne obožavatelje rock and rolla odmah prvom pjesmom, a osvaja ih i danas, godinama nakon smrti.

Djetinjstvo i odrastanje

Morrison je rođen 8. prosinca 1943. u Melbourneu, u Floridi, kao James Douglas Morrison te je odrastao u obitelji s majkom kućanicom i ocem admiralom američke vojske, zajedno s mlađim bratom i sestrom. U ranim je godinama bio savjesno i vrlo inteligentno dijete, briljirao je u školi i posebno  je volio čitati, pisati i crtati. Oko 5. godine doživio je traumatično iskustvo koje je ostavilo poseban dojam na njega. Naime, kad je s obitelji putovao pustinjom u Novom Meksiku, dogodila se prometna nesreća u kojoj je stradalo nekoliko ljudi. Pred malim Morrisonom ležala su mrtva i unakažena tijela žrtvi, čega se i kasnije prisjećao govorivši kako je tada prvi put osjetio strah. Iako su njegovi članovi obitelji tvrdili da je Jim preuveličao taj incident, neporeciv je dojam koji je ostavio na njega, a koji je i opisao u pjesmi Peace FrogIndians scattered on dawn's highway bleeding / Ghosts crowd the young child's fragile eggshell mind.

U tinejdžerskim godinama u Jimu se probudila buntovnička strana. Počeo se opirati očevoj strogoj disciplini konzumiranjem alkohola, druženjem sa ženama i otporom prema različitim vrstama autoriteta. Unatoč svemu tome, i dalje je jako volio čitati, uživao je u pisanju dnevnika te je bio vrlo dobar učenik. Kad je 1961. maturirao, tražio je od roditelja da mu za nagradu poklone sva Nietzscheova djela. Uskoro je upisao studij na Florida State Universityju, no nakon prve godine prebacio se na studij filma na University of California u Los Angelesu (UCLA). I pritom je važnu ulogu odigrala njegova buntovnička strana. Kako je i sam jednom priznao kad je pričao o razlozima odlaska na drugi fakultet: 

– There are no experts, so, theoretically, any student knows almost as much as any professor. –

Na fakultetu je razvio i interes i ljubav prema poeziji. Posebno je uživao u čitanju romantističkih radova Williama Blakea te suvremenih stihova Allena Ginsberga i Jacka Kerouaca, iz kojih je crpio inspiraciju za vlastite. Uskoro je izgubio interes za studij filma, čak bi ga i napustio da se nije bojao regrutacije za Vijetnamski rat. Tako je ipak 1965. diplomirao uz objašnjenje: – I didn't want to go into the army, and I didn't want to work – and that's the damned truth. –

The Doors, problematične godine i smrt

Godina 1965. presudna je za svijet rock and rolla i za život Jima Morrisona. To je godina kad se Jim pridružio klasičnom pijanistu Rayju Manzareku, gitaristu Robbieju Kriegeru i bubnjaru Johnu Densmoreu te su oformili bend pod imenom The Doors. Dvije godine kasnije bend je objavio istoimeni debitantski album s prvim singlom Break on Through (To the Other Side), koji je postigao skroman uspjeh, no već drugi singl, Light My Fire, katapultirao ih je na sam vrh top ljestvica i rock and rolla općenito. Bend, a posebno Morrison, pali su na loš glas nakon što su pjesmu uživo izveli u emisiji The Ed Sullivan Show – zbog očite reference na drogu, Morrison je pristao ne otpjevati stihove girl we couldn't get much higher u eteru, ali kad su se kamere upalile, ipak ih je otpjevao, uz komentar kako je on buntovnički rock heroj. Bez obzira na to, pjesma je ostala najpopularniji hit The Doorsa te se svrstava među najveće rock pjesme ikad snimljene.

U godinama koje su uslijedile Doorsi su izdali nekoliko albuma. Još 1967. izdali su album Strange Days, na kojem se ističu hitovi Love Me Two Times, People are Strange i When the Music's Over. Iduće je godine objavljen treći album, Waiting for the Sun, s pjesmama Love StreetFive to One. Uslijedili su albumi The Soft Parade (1969.), Morrison Hotel (1970.) i L.A. Woman (1971.). Naravno, kako je bend vrlo brzo dospio na sam vrh glazbenog svijeta, Morrisonovi su se problemi s alkoholom i drogom povećali, što je vodilo nasilnim i vulgarnim ispadima na koncertima koji su izazivali gnjev policije i vlasnika klubova po cijelom SAD-u. Tako je i nekoliko puta bio uhićivan.

Kako bi vratio red u svoj život, u proljeće 1971., Morrison je uzeo pauzu od Doorsa i preselio se u Pariz da bi ondje pisao poeziju. S njim je bila i Pamela Courson, koja je, uz brojne žene koje su ga okruživale, pa i suprugu Patriciju Kennealy, zauzela posebno mjesto u njegovu životu. S Pamelom je proveo i posljednje trenutke života. Unatoč svemu, Jim je i dalje imao probleme s drogom i depresijom koji su završili tek njegovom smrću 3. srpnja iste godine Pamela ga je mrtvog našla u kadi njihovog stana, a najprihvaćenije je mišljenje da je umro od zatajenja srca. Pokopan je u poetskom dijelu groblja Pere Lachaise Cemetery u Parizu koje je otada jedna od pariških top turističkih destinacija.

Budući da pariška policija nije primjetila ništa sumnjivo, nije napravljana autopsija, zbog čega su se pokrenule brojne špekulacije i teorije zavjere o njegovoj smrti. Tome je pridonijelo i Pamelino emocionalno stanje, činjenica da je i sama konzumirala drogu te njezini nepouzdani iskazi, koje je nekoliko puta mijenjala. godine 2007. vlasnik jednoga pariškoga noćnoga kluba objavio je knjigu u kojoj tvrdi da je Morrison umro upravo u njegovom klubu, i to od predoziranja heroinom, te da je naknadno premješten u stan i postavljen u kadu kako bi se prikrio pravi razlog smrti. Inače je Morrison preferirao kokain te se svađao s Pamelom koja je uzimala heorin, no navodno ga je ipak uzeo te je ubrzo doživio srčani udar ili ga je doživio tek nakon što je sam otišao u kupaonicu i napravio si kupku. Prema nekim drugim teorijama Jim je još uvijek živ, no postoje različite varijante gdje je i što radi. Neki tvrde da je lažirao svoju smrt i da je beskućnik u New Yorku, a drugi pak da živi negdje u Africi i piše pjesme.

FOTO: WIKIMEDIA