LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

VIDEO: Sveti Nikola, zaštitnik djece i pomoraca

Na današnji dan obilježava se blagdan svetog Nikole, donositelja darova djeci i zaštitnika pomoraca.

Na današnji dan obilježava se blagdan svetog Nikole, donositelja darova djeci i zaštitnika pomoraca.

U mnogim mjestima sveti Nikola je glavni donositelj darova. Blagdan svetog Nikole obilježava se 6. prosinca, u rano doba došašća. U nekim mjestima sveti Nikola obilježava se sredinom studenog i kreće se po prirodi, posjećuje škole i razne domove kako bi provjerio jesu li djeca bila dobra. U ostalim mjestima sveti Nikola dolazi noću i nalazi mrkvu i sjeno za svoga konja ili magarca zajedno s dječjom listom želja. Ostavlja male poslastice u cipelama ili čarapama kako bi djeca znala da ih je posjetio.

Dan svetog Nikole primarno se obilježava kao dan darivanja. U noći s 5. na 6. prosinca ostavljaju se cipele ili čarape pred prozorom kako bi ih sveti Nikola ispunio darovima. Ujutro djeca nalaze male darove, poslastice, voće ili orašaste plodove te bombone i kekse. Darove koje sveti Nikola donosi treba dijeliti s drugima.

Uoči blagdana svetog Nikole djeca poliraju svoje čizmice i stavljaju ih na prozor. Sveti Nikola ispunjava čizme darovima, a Krampus, koji dolazi uz sveca ostavlja zlatne graničice za nestašnu djecu lošeg ponašanja. Što je lošije ponašanje bilo tokom godine, to je grančica veća. Svako dijete dobiva grančicu kao upozorenje, ali dobiva i slatkiše.

U Hrvatskoj se često ikone svetog Nikole kao zaštitnika pomoraca i ribara stavljaju na brodove i čamce. U ribarskom mjestu Komiža na otoku Visu, sveti Nikola slavi se kao zaštitnik pomoraca, ribara i putnika. Kada je brod na moru u liniji s crkvom svetog Nikole, mornari skidaju kape i pozdravljaju sveca molitvom: Sveti Nikola pomozi nam s našim putovanjem i ribarenjem. 

Kao dio proslave blagdana, u procesiji se nosi kip svetog Nikole i pali se stari brod kao žrtva i simbol zahvalnosti, kako bi se pozvalo svetog Nikolu na zaštitu u sljedećoj godini. Mještani mole sveca da im blagoslovi uvale, ribolovne alate i brodove. Posjetitelji dolaze iz svih krajeva kako bi sudjelovali u ovoj svečanosti. Nakon procesije slijedi svečana misa zahvalnosti.

Za kraj pogledajte kratku animiranu priču o obilježavanju blagdana svetog Nikole u Hrvatskoj:

 

FOTO: FLICKR/DANIEL GO