LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

VIDEO: Novogodišnja praznovjerja: što učiniti da nam 2016. bude sretna?

Ako ste praznovjerni i želite da nova godina bude bolja od prethodne, do ponoći ćete imati pune ruke (i usta) posla.

Ako ste praznovjerni i želite da nova godina bude bolja od prethodne, do ponoći ćete imati pune ruke (i usta) posla.

Kroz povijest su oblikovane tradicije i praznovjerja koja i danas ponekad znaju zagospodariti nad nama te ih prakticiramo na Silvestrovo kako bi si osigurali sreću, ljubav i uspjeh u novoj godini. Izdvojili smo neka od njih i saznali kako su nastala.

Tradicionalni doček nove godine podrazumijeva vatromet i šampanjac. Šampanjac je na najsvečanijim proslavama prisutan zbog svoje skupocjenosti, što je običaj koji je posebno zaživio u 18. stoljeću na francuskim plemićkim dvorovima te se zadržao do danas. Buka i slavlje koji će ove noće vladati, imaju puno dužu tradiciju. U mnogim poganskim obredima često se mogla čuti zvonjava, buka i galama jer su se time nastojali otjerati zli duhovi. Iz istoga razloga prilikom obreda palila se i vatra. Stoga, večeras osim vatrometa pravite puno buke i veselite se jer tko pjeva, zlo ne misli.    

Jedno od najčešćih novogodišnjih praznovjerja koje je prisutno u mnogim narodima može se izreći frazom – kako dočekamo novu, takva će biti čitava godina. Zato danas napunite svoje ormariće hranom kako bi bili puni cijele godine Nemojte večeras nikome posuđivati novac jer će vam ga vraćati čitavu godinu. Nemojte biti previše emocionalni i plakati jer ćete biti nesretni sljedeće godine, osim ako ste Meg Ryan, onda ćete se udati, ali to ćemo pripisati novogodišnjem poljupcu.

Ljubljenje u ponoć jedna je od najraširenijih novogodišnjih tradicija. Zašto se ljubiti u ponoć? Ma, zašto ne? Ako imamo koga, naravno. Ova tradicija ima korijene u njemačkom i engleskom folkloru prema kojem će nam nova godina biti obilježena srećom u ljubavi ako ju započnemo poljupcem.

Osim prvog poljupca važno je tko će biti prva osoba koja će nam ući u kuću ili koju ćemo prvu sresti, jer bi nam ona mogla obilježiti cijelu sljedeću godinu. Ova tradicija je posebno raširena u Škotskoj te navodno potječe od Vikinga koji su slične običaje prakticirali prilikom proslave zimskog solsticija. Imajte na umu da su prvi trenuci nakon što sat otkuca ponoć ključni, stoga pazite večeras u kakvom se društvu nađete.

U novogodišnjoj noći važno je i što jedete. Preporuča se da od mesa jedete svinjetinu. Iza ovog praznovjerja stoji nevjerojatno logično objašnjenje. Naime, ako niste znali, kada kokoš kljuca kukuruz, ona ga razgrće prema natrag, dok svinja razgrće svoju hranu prema naprijed. Dakle, ako želite napredovati u novoj godini, trebate jesti svinjetinu, a nikako ne piletinu. Imalo to smisla ili ne, na novogodišnjem meniju treba se, svakako, naći svinjetina uz koju odlično ide kupus. Kao da nam treba dodatan razlog da jedemo sarmu!

Zadnji savjet koji danas donosimo odnosi se na noćašnji outfit. Vjerovali ili ne, i uz to se vežu brojna praznovjerja. Prije nego se uputite na doček nove godine, pomno izaberite svoje donje rublje. Neka vam u tome pomogne ovaj edukacijski video.

Želimo vam odličan provod večeras i ne zaboravite: kako dočekate novu, takva će biti čitava godina, stoga svakako budite u veselom raspoloženju.

FOTO: FLICKR/SHARI'S BERRIES