LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Uputite se u potragu za blagom na Međunarodni dan muzeja

Danas možete besplatno ući u muzeje i uživati u njihovim bogatim programima. Za posjetitelje su pripremljena stručna vodstva, radionice, predavanja, degustacije te potraga za blagom.

Danas možete besplatno ući u muzeje i uživati u njihovim bogatim programima. Za posjetitelje su pripremljena stručna vodstva, radionice, predavanja, degustacije te potraga za blagom.

Muzeji su kulturno-znanstvene institucije koje skupljaju, čuvaju, proučavaju i izlažu materijalnu baštinu. Nude mnogo više od razgleda stalnog postava te su među njihovim sadržajima koncerti, predstave, pedagoške radionice, predavanja te čak i degustacije. Sve navedene aktivnosti možete danas, na Međunarodni dan muzeja, besplatno iskusiti u muzejima širom Hrvatske.

Međunarodni dan muzeja obilježava se na inicijativu Međunarodnog savjeta za muzeje (ICOM) od 1977. godine Svake godine odabire se tema u skladu sa suvremenim muzejskim trendovima kojom se ističe značaj muzeja, njihova važnost u zaštiti kulturne baštine i nezamjenjiva uloga u kulturnom životu grada i društva.

Ovogodišnja je tema Muzeji i kulturni krajolici. Kulturni krajolik nepokretno je kulturno dobro, prostor na kojem djeluju priroda i čovjek i neizostavni je dio identiteta zajednice. U skladu s temom oblikovani su sadržaji u hrvatskim muzejima. Pregled svih događanja možete pogledati na poveznici.

Izdvajamo bogati program u Arheološkom muzeju u Zagrebu koji uključuje besplatna stručna vodstva po stalnom postavu muzeja i izložbama Klik(ni) na Hvar – 2400 godina Starogradskog polja, Hvar – UNESCOV otok te Osijek i šira okolica u osmanskom periodu. Za najmlađe posjetitelje osmišljene su kreativne radionice: Izgradi suhozid, Izmjerimo lapidarij te Grčki umjetnik na jedan dan. Detalje pronađite na Facebook događaju.  

Ako još niste posjetili Tehnički muzej Nikole Tesle u Zagrebu, preporučamo vam da to učinite danas jer ćete, osim u besplatnom razgledu stalnog postava i privremenih izložbi, moći sudjelovati i u radionicama. Za sve posjetitelje osigurano je stručno vodstvo kroz izložbu Priroda – laboratorij boja: tradicionalno tehnološko znanje te prigodna radionica na kojoj ćete prirodne materijale moći bojiti otopinama biljnih ekstrakata kako se to nekad činilo. Pripremljena je i radionica Suhozid u kojoj možete saznati kako je nastao naš obalni i otočni krajolik. Dodatne su informacije dostupne na poveznici.

Tehnički muzej Zagreb, FOTO: Wikipedia

Svi koji studiraju u Osijeku, kulturno uzdizanje mogu odraditi u Muzeju Slavonije gdje će biti otvorena izložba zbirke ručnih satova muzeja te gostujuća izložba Stoljeće ručnog sata. Učenici Glazbene škole Franje Kuhača u Osijeku izvest će glazbeni program Instrumentom kroz muzej. Organiziran je i program Osječko slatko koji vam omogućuje da degustirate proizvode Karoline Kraš.

Muzej grada Splita potiče vas da na jedan dan postane Indiana Jones ili Lara Croft i krenete u potragu za blagom. U najuzbudljivijoj radionici na svijetu tražit ćete blago cara Dioklecijana. Potraga započinje točno u podne.

Ako se danas nađete u Rijeci, odšećite do Prirodoslovnog muzeja u kojem možete razgledati izložbu podvodnih fotografija Marinka Babića Ta divna lebdeća stvorenja. Uputite se i u Muzej grada Rijeke koji je pripremio edukativni program te besplatan ulaz na izložbu (R)evolucija u Muzeju grada Rijeke.

Iskoristite današnji kulturni dan, posjetite muzeje i otkrijte njihova skrivena blaga!   

FOTO: FLICKR/PAUL HUDSON