LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Umro John Ronald Reuel Tolkien, autor „Gospodara prstenova“

Na današnji dan, 2. rujna 1973., umro je engleski književnik, filolog i pjesnik John Ronald Reuel Tolkien, a u naslijeđe nam je ostavio svoja djela od kojih je najpoznatija trilogija „Gospodar prstenova“ te „Hobit“.

Na današnji dan, 2. rujna 1973., umro je engleski književnik, filolog i pjesnik John Ronald Reuel Tolkien, a u naslijeđe nam je ostavio svoja djela od kojih je najpoznatija trilogija „Gospodar prstenova“ te „Hobit“.

Rijetki su oni koji nisu pročitali ili barem pogledali filmsku trilogiju slavnog engleskog književnika Johna Ronalda Reuela Tolkiena pod nazivom Gospodar prstenova. Glavni zadatak prstenove družine na čelu s Frodom pratile su i mlađe i starije generacije. 

Na današnji dan, 2. rujna 1973., umro je engleski književnik, filolog i pjesnik John Ronald Reuel Tolkien, a u naslijeđe nam je ostavio svoja djela od kojiih je najpoznatija trilogija Gospodar prstenova te Hobit. Rođen je 3. siječnja 1892. godine u Bloemfonteinu u Južnoj Africi, djetinjstvo je proveo u Engleskoj, a studirao je na Exeter fakultetu. godine 1920. počeo je studirati na Sveučilištu Leeds, a nekoliko godina kasnije postao je profesor na Sveučilištu Oxford. 

FOTO: Tolkien Library

Djelo Hobit, koje je bilo nagrađivano, objavljeno je 1937. godine, a nakon nekoliko godina stručnog rada objavio je Gospodara prstenova. Hobit je u početku bio namjenjen djeci iako ga sam Tolkien nije tako zamišljao.
 
Kao profesor u Oxfordu djelovao je od 1925. do 1959. godine, a godišnje je imao između 70 i 136 predavanja. Zanimljivo je da, iako vrlo tih i nezanimljiv publici, Tolkien se nije uklapao u tipične stereotipe o profesorima na tom sveučlištu, dolazio je na zabave obučen kao polarni medvjed te drugima priređivao različite zanimljive situacije. 

 FOTO: The One Ring

Osim toga, Tolkien se sam smatrao prvo profesorom, a pisanje mu je bilo neka vrsta slobodne aktivnosti. Djela koja je smatrao najvažnijima su Beowulf: The Monsters and the Critics, moderni prijevod Sir Gawain and the Green Knight i A Middle English Vocabulary.

FOTO: Wikipedia
 
Nekoliko je Tolkienovih djela i radova objavljeno posthumno, a najpoznatija su The Silmarillion, The History of Middle EarthUnfinished TalesThe Children of Hurin i The Legend of Sigurd and Gudrún. Kako bi vježbao svoj mozak, Tolkien je izmišljao nove jezike i radio na njima te ih koristio i tijekom pisanja. Osim toga, na takvim je jezicima pisao i pjesme, a također je pisao i na nekim izmurlim jezicima kako bi ih pokušao vratiti u uporabu. 
 
U nastavku možete pogledati dokumentarac o životu Tolkiena:
 
IZVOR: YouTube
FOTO: WIKIPEDIA