LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Umro Alan Turing, matematički genije i jedan od najzaslužnijih znanstvenika za dešifriranje poruka Enigme

Smatra se da je Alan Turing svojim radom doprinio skraćivanju Drugog svjetskog rata za najmanje godinu dana te time spasio milijune života.

Smatra se da je Alan Turing svojim radom doprinio skraćivanju Drugog svjetskog rata za najmanje godinu dana te time spasio milijune života.

Alan Turing, britanski matematičar, informatičar i kriptograf, rođen je 23. lipnja 1912. godine u Londonu. Od 1926. do 1931. godine pohađao je školu u Sherborneu i već se tada vidjela njegova nadarenost za fiziku i matematiku. Smrt najboljeg prijatelja Christophera Morcoma posebno ga je pogodila te se od tada polako povlači iz društva i zatvara u sebe.

U sljedećim godinama posvećuje se svojem radu, nastavlja školovanje te 1934. godine diplomira matematiku na King's Collegeu na Sveučilištu Cambridge. U dobi od samo 24 godine stvara apstraktni model izračunavanja koji će kasnije biti poznat kao Turingov stroj.

Na Princetonu piše svoj doktorski rad. 1939. godine radio je u školi za kodiranje i šifriranje britanske vlade u Bletchley Parku. Tada je započeo Drugi svjetski rat. Turing je predvodio grupu znanstvenika koji su radili na razbijanju koda njemačkog stroja za šifriranje, Enigme. Enigma je služila Nijemcima i njihovim saveznicima za slanje strogo povjerljivih kodiranih poruka. U njima su bile opisane vojne akcije, planovi i manevri. Turing je razvio matematičke modele te dizajnirao elektromehaničku napravu, „bombu“, koja je mogla dekodirati poruke Enigme.

Turingova „bomba“

Turingova „bomba“, FOTO: Wikipedia

Nijemci nisu znali da su poruke Enigme dešifrirane te su ih i dalje slali tim putem. Smatra se da je Turing svojim radom doprinio skraćivanju rata za najmanje godinu dana te time spasio milijune života. Tijekom rata i nakon njegova završetka bavio se računalnom tehnologijom te se smatra začetnikom te znanosti. Razvijao je i teoriju umjetne inteligencije strojeva.

Godine 1952. optužen je zbog homoseksualnosti te je bio prisiljen birati između hormonske terapije i zatvora. Izabrao je hormonsku terapiju te je provodio svoje dane izoliran od svijeta. Alan Turing oduzeo si je život 7. lipnja 1954. godine Otrovao se jabukom natopljenom cijanidom. O njegovoj smrti postoje i razne druge teorije.

Poznat je njegov kip u parku Sackville u Manchesteru, a  prikazuje Turinga s odgriženom otrovanom jabukom u ruci. Često se nagađalo da je upravo zbog toga Appleov logo odgrižena jabuka, ali su te glasine odbačene.

Britanska vlada tek se 2009. godine ispričala za postupanje prema ovom genijalnom znanstveniku ispričala se tek 2009. godine, priznavši njegovu ključnu ulogu u završetku Drugog svjetskog rata. 

U Igri oponašanja, filmu koji slavi briljantni um ovog znanstvenika, neki od značajnih trenutaka njegova života prikazani su u izvrsnoj interpretaciji Benedicta Cumberbatcha.

FOTO: WIKIPEDIA