LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Junaštvo, ljubav i tragedija indijanske princeze Pocahontas

Ljubiteljima Disneyjevih filmova zasigurno je u sjećanju ostala priča o Pocahontas. Ljubavna priča i tužna sudbina ove mlade Indijanke bili su inspiracija za mnoga književna i filmska ostvarenja.

Ljubiteljima Disneyjevih filmova zasigurno je u sjećanju ostala priča o Pocahontas. Ljubavna priča i tužna sudbina ove mlade Indijanke bili su inspiracija za mnoga književna i filmska ostvarenja.

Pocahontas je stvarna je osoba čiji je život bio inspiracija brojnim piscima i filmašima. Bila je kći poglavice indijanskog plemena Powhatana u Virginiji. Udala se na današnji dan, 5. travnja 1614. za engleskog kolonista i uzgajivača duhana Johna Rolfea. Brak je na neko vrijeme osigurao mir između kolonista i domorodaca.

O najranijem životu princeze Pocahontas zna se relativno malo. U ožujku 1607. godine 100 engleskih kolonista došlo je u Virginiju i osnovalo koloniju Jamestown, prvo stalno englesko naselje u Americi. Jedan od doseljenika bio je 27-godišnji Englez John Smith. Njega i još dvojicu doseljenika zarobili su lovci iz plemena Powhatan. Tamo su u skladu s običajima trebali biti pogubljeni. Dva Smithova pratioca su stradala, a prema Smithovim zapisima iz 1624. na njegovo tijelo u posljednjem trenutku prije pogubljenja kao živi štit bacila se Pocahontas, spasivši mu život. Njezin otac je tada odlučio ne samo Smithu poštedjeti život, nego ga pustiti da se vrati u svoje naselje. Tada je Pocahontas imala samo 13 godina. Njezino pravo ime bilo je Matoaka, a Pocahontas je bio njen nadimak od milja, što se prevodi kao zaigrana ili moja omiljena kćer.

Godine 1608. Smith je postao predsjednik kolonije, ali naselje je trpjelo velike gubitke. Uz požar koji je zahvatio većinu grada, njegove stanovnike mučili su glad, bolest i napadi domorodaca. Tijekom ovog razdoblja Pocahontas je često dolazila u Jamestown kao izaslanik svoga oca, ponekad donoseći hranu i na taj način sprijateljila se s tamošnjim ljudima. Iduće godine John Smith je ranjen i prisiljen na povratak u Englesku. 

Poslije Smithova odlaska pogoršali su se odnosi s plemenom Powhatan i znatan dio stanovništva je umro od gladi i bolesti. Gotovo napušten Jamestown obnavlja Baron De La Warr (poznat i kao Delaware) koji dolazi u lipnju 1610. Iste godine u Jamestown dolazi i budući Pocahontasin muž, John Rolfe, koji je dvije godine kasnije prvi počeo uzgajati duhan.

U proljeće 1613. engleski kapetan Samuel Argall zarobljava Pocahontas, nadajući se da će mu koristiti u pregovorima o uspostavljanju stalnog mira s njenim ocem. Dovedena je u Jamestown, gdje se za nju skrbi Sir Thomas Gates, guverner Virginije, koji je tretira više kao gošću nego kao zatvorenicu. On ju ohrabruje da prihvati engleske običaje. Pocahontas uči engleski jezik i prelazi na kršćanstvo. Krštenjem dobiva ime Rebecca. Njezino pleme je naposljetku pristalo na uvjete potrebne za njeno oslobođenje, ali dotad je već bila zaljubljena u Johna Rolfa.

Njihov brak bar nakratko donosi mir između Engleza i Powhatana. godine 1615. Pocahontas rađa njihovo prvo i jedino dijete, sina Thomasa, a iduće godine par je otputovao u Englesku. Tamo uživa veliku popularnost, toliku da je bila predstavljena na kraljevskom dvoru. U ožujku 1617. par se priprema na povratak kući. Međutim, dan prije povratka Pocahontas je naglo umrla, vjerojatno od neke zarazne bolesti. Pokopana je kod crkve sv. Jurja u Gravesendu.

Ljubavna priča i tužna sudbina ove mlade Indijanke bili su inspiracija za mnoga književna i filmska ostvarenja.

FOTO: WIKIMEDIA