LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Tri godine od potresa u Petrinji

Tri godine kasnije, Ministarstvo graditeljstva izvješćuje o napretku obnove, no mnogi su nezadovoljni brzinom procesa i još uvijek čekaju povratak u svoje obnovljene domove.

Tri godine kasnije, Ministarstvo graditeljstva izvješćuje o napretku obnove, no mnogi su nezadovoljni brzinom procesa i još uvijek čekaju povratak u svoje obnovljene domove.

Na današnji dan obilježava se treća godišnjica razornog potresa magnitude 6,2 prema Richteru koji je zadesio Petrinju i okolicu 29. prosinca 2020., ostavljajući iza sebe tragične prizore razorenih domova, gospodarskih objekata i javnih zgrada. Iako je obnova u tijeku, mnogi stanovnici još uvijek čekaju povratak u svoje domove.

Razmjeri tragedije su ogromni - sedam života izgubljeno je u Petrinji, Glini, Sisku i okolnim mjestima. Među žrtvama je i 13-godišnja djevojčica, najmlađa žrtva potresa na Baniji. Ukupno je ozlijeđeno 28 osoba, a dvoje je izgubilo živote u raščišćavanju ruševina, piše Hina.
 


VEZANO: Poplavljena Budimpešta prvi put nakon deset godina


 

Tri godine kasnije


Tri godine kasnije, Ministarstvo graditeljstva izvješćuje o napretku obnove, no mnogi su nezadovoljni brzinom procesa. Prema podacima Ministarstva, 7683 privatne zgrade i kuće su potpuno obnovljene, dok se 758 nalazi u postupku obnove. Izgrađeno je 203 kuće, a 193 ih je u fazi gradnje. Trenutačno je završeno 28 konstrukcijskih obnova, dok je 324 u tijeku.

Na području Petrinje, Gline i Siska zatvorena su sva kontejnerska naselja, a 404 osobe su smještene u adekvatniji smještaj. Međutim, mnogi još uvijek čekaju povratak u svoje obnovljene domove.

Jedan od pozitivnih koraka u obnovi jest izgradnja 140 energetski visoko učinkovitih kuća umjesto kontejnera, te 12 višestambenih zgrada s ukupno 180 stanova. Osim toga, planirana je gradnja još 36 zgrada sa 666 stanova.
 

Nedostatak organizacije i prioriteta


Premijer Andrej Plenković ističe napore Vlade u obnovi i revitalizaciji Sisačko-moslavačke županije, s ukupno 417 projekata vrijednih 549 milijuna eura. No, kritike oporbe, kao što je istaknuo predsjednik SDP-a Peđa Grbin, ukazuju na nepovratni gubitak tri godine, nedostatak organizacije i stvarnih prioriteta.

Sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček izražava frustraciju jer još uvijek nisu uklonjene zgrade koje su najviše stradale, dok dogradonačelnica Gline Branka Bakšić Mitić ističe pomake u gradnji stambenih zgrada, ali i prisutnost onih koji još uvijek čekaju obnovu u kontejnerima.

I dok se obnova nastavlja, nadanja zajednice su usmjerena prema bržem tempu i učinkovitijem koordiniranju svih razina vlasti kako bi se život normalizirao nakon tri godine.

FOTO: FOTO: CIVILNA-ZASTITA.GOV.HR