LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sportska tragedija

Tragedija Manchester Uniteda

Tragedija koja je pogodila nogometni svijet 1958. godine dogodila se na današnji dan.

Tragedija koja je pogodila nogometni svijet 1958. godine dogodila se na današnji dan.

Na današnji dan se dogodila velika tragedija za sve ljubitelje nogometa – poginulo je osam igrača nogometnog kluba Manchester United. Poznati su kao Busbyjeve bebe, i to prema menadžeru Mattu Busbyju.

Koban događaj odigrao se u Münchenu pri povratku s Kupa prvaka u Beogradu gdje su igrali protiv Crvene zvezde. Nesreća se dogodila pri trećem pokušaju uzleta. Na kraju piste bio je velik nanos snijega, zbog čega je avion proklizao s piste, izgubio kontrolu i zabio se u – nasreću nenaseljene – kuće u blizini. Neki smatraju da se nesreća mogla izbjeći jer avion nije mogao uzletjeti dvaput prije nesreće.

Harry Gregg, vratar Manchester Uniteda, postao je istinski heroj ove nesreće. Iako je u nesreći bio teško ozlijeđen, zbog straha da avion ne eksplodira, igrače Bobbyja Charltona i Dennisa Viollleta odveo je na sigurno. Sedam igrača poginulo je na mjestu nesreće, a dan nakon nesreće još je jedan podlijegao ozljedama u bolnici u Münchenu. Imena poginulih igrača su: Geoff Bent, Roger Byrne, Eddie Colman, Duncan Edwards, Mark Jones, David Pegg, Tommy Taylor i Liam „Billy“ Whelan. Osim njih, život je izgubilo još 15 putnika.

Nakon tragedije se razmišljalo o povlačenju s natjecanja, ali već iduće sezone Manchester je došao do drugog mjesta u prvenstvu.