LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Obilježava se diljem svijeta

Svjetski je dan braće i sestara, čestitajte im njihov dan!

Praksa obilježavanja ovog dana 10. travnja potječe iz Sjedinjenih Američkih Država i Kanade, a s vremenom se proširila diljem svijeta.

Praksa obilježavanja ovog dana 10. travnja potječe iz Sjedinjenih Američkih Država i Kanade, a s vremenom se proširila diljem svijeta.

S današnjim datumom obilježavamo Međunarodni dan braće i sestara, dan posvećen poštovanju i pažnji prema dragim i od posebnog značaja članovima obitelji. Praksa obilježavanja ovoga dana 10. travnja potječe iz Sjedinjenih Američkih Država i Kanade, a započela je 1995. godine inicijativom Claudie Evart, čiji su brat i sestra preminuli u ranoj dobi. Ta Njujorčanka osnovala je ujedno i zakladu Siblings Day Foundation (SDF), neprofitnu volontersku organizaciju, koja je dobila i službeno priznanje od trojice američkih predsjednika – Clintona, Busha i Obame.

Obilježavanje Dana braće i sestara s vremenom se proširilo diljem svijeta i uskoro počelo slaviti u još četrnaest zemalja, uključujući Australiju, Brazil, Kanadu, Ganu, Indiju, Irsku, Japan, Novi Zeland, Nigeriju, Filipine, Singapur, Južnoafričku Republiku, Švedsku i Ujedinjeno Kraljevstvo, koje nastavljaju ili usvajaju slavlje od 2014. godine. Dan braće i sestara slavi se i u europskim zemljama, kao što su Austrija, Cipar, Hrvatska, Češka, Estonija, Francuska, Njemačka, Grčka, Mađarska, Italija, Latvija, Srbija i Švicarska. Prema pojedinim izvorima, europske zemlje svojevremeno su definirale 31. svibnja kao dan posvećen braći i sestrama, no izvorni datum, 10. travnja, gotovo u čitavom svijetu ostao je kao općeprihvaćen datum Dana braće i sestara.
 

„Za vanjski svijet svi starimo. Ali, braći i sestrama nikada, jer znamo se kakvi smo uvijek bili. Poznajemo jedno drugom srce. Dijelili smo privatne obiteljske šale. Sjećamo se obiteljskih svađa i tajni, obiteljskih žalosti i radosti. Živimo izvan dodira vremena.” – Clara Ortega


I zaista, ne postoji odnos kao onaj kakav imamo s braćom i sestrama. Od malih nogu to su osobe koje se međusobno podupiru kroz čitav život. Ako im se niste danas već javili, pošaljite im poruku ili ih nazovite i čestitajte im njihov dan. Odvedite ih na piće, u kino ili na ručak. Ili ih jednostavno zagrlite i zahvalite im što su tu za vas.
FOTO: PEXELS